Κάλεσμα σε διαδικασία συνδιαμόρφωσης αγωνιστικού πλαισίου για τη Γενική Συνέλευση(6/4)

ΟΛΟΙ\ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 6/4

Τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης μετακίνησης εργατικού δυναμικού των τελευταίων ετών και παράλληλα της προσπάθειας διαχείρισής του. Οι πρόσφυγες προέρχονται από ένα πόλεμο, τον οποίο το κεφάλαιο σε συνεργασία με τα κράτη της Δύσης, και όχι μόνο, εκτρέφει και συντηρεί συμμετέχοντας ενεργά με στρατούς και πώληση όπλων. Στόχος, ο έλεγχος της περιοχής και των πετρελαίων της. Το αποτέλεσμα, ένας τεράστιος αριθμός εξαθλιωμένων ανθρώπων, από τους οποίους οι “τυχεροί” θα χρησιμοποιούνται ως φτηνοί εργάτες, ενώ οι υπόλοιποι θα στέλνονται πίσω στη φρίκη του πολέμου. Μεταβατικό στάδιο αυτής της κατάστασης αποτελεί η παραμονή τους σε κέντρα κράτησης με άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Ένα μόνο παράδειγμα αυτής της επιθετικής διαχείρισης είναι το κέντρο κράτησης στο Ελληνικό, όπου κρατούνται γυναίκες μετανάστριες που δεν έχουν χαρτιά, υπό άθλιες συνθήκες ,οι οποίες σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη οδήγησαν στην περίπτωση μίας εγκύου στο να αποβάλει.

Φυσικά αρνούμαστε κάθε διαχωρισμό ανάμεσα σε πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες/μετανάστες, καθώς είναι φανερό ότι ο πόλεμος στη Συρία είναι μία έκφανση του οικονομικού πολέμου που ασκείται συνεχόμενα σε βάρος της εργατικής τάξης διεθνώς, με διαφορετικά μέσα και ένταση ανά περίπτωση. Για τον ίδιο λόγο αντιλαμβανόμαστε τα συμφέροντά μας ως κοινά με με αυτά των προσφύγων και πρέπει να αγωνιζόμαστε διαμορφώνοντας κοινά κινήματα, αντιμετωπίζοντας τους ως αλληλέγγυοι και οχι ως φιλάνθρωποι.

Εκτός των άλλων, σημαντική επίθεση στον κόσμο της εργασίας αποτελεί και το προωθούμενο νομοσχέδιο, το οποίο εξευτελίζει την όποια έννοια ασφάλισης υφίσταται σήμερα. Μετά την απεργία στις 4/2,τα γραφειοκρατικά συνδικαλιστικά όργανα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ επέδειξαν την αδράνεια που τους αναλογεί, με αποκορύφωμα την στάση της πρώτης να μην καλέσει καν στην απεργία στις 7/4. Η απάντηση του εργατικού κινήματος πρέπει να είναι μια μαζική απεργία που δεν θα τους αφήσει το παραμικρό περιθώριο να εκτονώσουν την εναντίωση των από τα κάτω στην περαιτέρω εξαθλίωση τους, ενώ παράλληλα πρέπει να τεθούν τα θεμέλια για το πέρασμα από την άρνηση του παρόντος νομοσχεδίου στην διαμόρφωση ενός κινήματος με πιο βαθιά προτάγματα ενάντια σε όλες τις πτυχές της εργασιακής καταπίεσης(μαύρη εργασία,”ελαστικές” σχέσεις εργασίας, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ).

Επίσης, στο επίπεδο της σχολής γίνεται όλο και πιο έντονο τελευταία το ζήτημα της εντατικοποίησης των σπουδών. Θεωρούμε πως ο κάθε φοιτητής πρέπει να μπορεί να σπουδάζει σύμφωνα με τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις προτεραιότητες του. Σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε αυτό να εμποδιστεί από αυθαιρεσίες καθηγητάδων, όπως τα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στο μάθημα της Φυσικής 3 (μάθημα που διδάσκεται στο 3ο εξάμηνο κι επηρεάζει το σύνολο των φοιτητών!). Νίκη, αντιθέτως, αποτελεί η αλλαγή του χαρακτήρα των ασκήσεων στα Σήματα & Συστήματα από υποχρεωτικό σε προαιρετικό, ύστερα από τη συλλογική διαμαρτυρία των φοιτητών του 2ου έτους .

Παράλληλα παρακολουθούμε τη στάση των άλλων ΦΣ του ΕΜΠ σε σχέση με το ζήτημα της πρακτικής άσκησης και έχουμε την πρόθεση να σταθούμε αλληλέγγυοι στις κινητοποιήσεις τους,όπως την κατάληψη του ΕΛΚΕ που πραγματοποιήθηκε από τον ΦΣ τοπογράφων.

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε:

  • Συμμετοχή του Φ.Σ στην πορεία ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την ασφάλιση την Πέμπτη 7/4 με προσυγκέντρωση στο Μουσείο στις 10.30 και κλειστή σχολή την ίδια μέρα.

  • Συντονιστικό συνέλευσης αμέσως μετά την λήξη της Γ.Σ , ώστε να οριστούν τα λεπτομερή χαρακτηριστικά των δράσεων και να μην αποτελούν αρμοδιότητα λίγων.

  • Συμμετοχή του Φ.Σ στην πορεία ενάντια στο κέντρο κράτησης του Ελληνικού το Σάββατο 16/4

  • Συμμετοχή του Φ.Σ στην πορεία για το προσφυγικό το Σάββατο 9/4 στη Βικτώρια.

  • Συμμετοχή του Φ.Σ στον Συντονισμό για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό Σωματείων-Φοιτητικών Συλλόγων-Συλλογικοτήτων.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Μαλτέζου την Παρασκευή 8/4 στις 11(σε περίπτωση που λείπει, η διαμαρτυρία θα μεταφερθεί για την επόμενη εργάσιμη κ.ο.κ), με στόχο να γίνει τουλάχιστον μια κανονικοποίηση και επίδειξη γραπτών στο μάθημα της Φυσικής 3.

  • Συντονισμό με τους υπόλοιπους Φ.Σ του ΕΜΠ για τα παραπάνω ζητήματα

Φυσικά, επειδή όπως είναι γνωστό δεν μας αρέσουν οι ληγμένες αποφάσεις, οι προτάσεις αυτές δεν είναι αμετάβλητες. Γι’ αυτό και καλούμε σε διαδικασία συνδιαμόρφωσης όσα άτομα και συλλογικότητες αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους στο πλευρό του κόσμου της εργασίας την Τετάρτη 6/4 στις 10.30 στην αίθουσα 3.

Α.Σ.Η.Μ.Μ.Υlogo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*