Τις ανάγκες και τις δυνατότητές μας τις ξέρουμε καλύτερα εμείς και σύμφωνα με αυτές θα σπουδάσουμε

Πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε από τον διδάσκοντα των διαφορικών εξισώσεων κ.Σταυρακάκη πως θα πραγματοποιηθεί υποχρεωτική πρόοδος που θα καταλαμβάνει 1 μονάδα στον τελικό βαθμό. Δηλαδή κάποιος φοιτητής που δεν μπορεί-προλαβαίνει-επιθυμεί να εξεταστεί στην πρόοδο, αλλά μόνο στην εξεταστική του Ιούνη, εξετάζεται με άριστα το 9. Συνεπώς, ένας φοιτητής που έχει πάρει προβιβάσιμο βαθμό στην εξεταστική, αλλά δεν έχει δώσει την πρόοδο, ενδέχεται να κοπεί!

Όταν ο διδάσκων ρωτήθηκε ποιός είναι ο λόγος να πάρει μια τέτοια απόφαση δεν μπορούσε να αρθρώσει ούτε μισό επιχείρημα, παρά μόνο γελοίες δικαιολογίες, όπως οτί αν η πρόοδος ήταν προαιρετική δεν θα έδινε κανείς. Αν και βρίσκουμε αυτή την δικαιολογία γελοία από μόνη της, αξίζει να την αποδομήσουμε, επισημαίνοντας πως παρόλο που η πρόοδος όλες της προηγούμενες χρονιές ήταν προαιρετική είχε την συμμετοχή φοιτητών.

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να πούμε δυο λόγια για τον κ.Σταυρακάκη

Ο εν λόγω καθηγητής αποτελεί πρώην στέλεχος της ΠΑΣΚΕ (συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ) και αν και διακρίνεται απ’ την πασόκικη λογική του “εγώ τα πάω καλά με όλους (άρα και με τους φοιτητές)” έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπος με τον φοιτητικό σύλλογο. Ο λόγος φυσικά είναι η συστηματική του προσπάθειά να εντατικοποιήσει τις σπουδές, προσθέτοντας την περίφημη υποχρεωτική πρόοδο – μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς.

Ποια είναι όμως τα κίνητρά του?

Εκ πρώτης όψης θα ‘λεγε κανείς πως η προσπάθειά του να επιβάλλει την υποχρεωτική πρόοδο είναι μια χαζή κι αδικαιολόγητη κίνηση που προκύπτει από κάποιο προσωπικό πείσμα. Αν πιστεύαμε πως ίσχυε κάτι τέτοιο ίσως να τον αντιμετωπίζαμε κι εμείς με κάποια”συμπάθεια” σαν έναν αφελή τυπάκο που θα καταλάβει αν του εξηγήσουμε.
Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Το κρατικό πανεπιστήμιο, που τάσσεται με τα συμφέροντα του Κεφαλαίου, επιβάλει ένα όλο και πιο εντατικό μοντέλο φοίτησης – που εκφράζεται μέσω υποχρεωτικών προόδων εργασιών και παρακολουθήσεων, απλήρωτης εργασίας κ.α. – και λειτουργεί εξουθενωτικά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που υφίστανται την οικονομική εξαθλίωση. Το αποτέλεσμα είναι αφενός να δημιουργεί πειθήνιους, άβουλους εργαζόμενους που θα ξεζουμιστούν στο μέγιστο απ’ τα μελλοντικά τους αφεντικά και αφετέρου να αποκλείει το κομμάτι των εργαζόμενων φοιτητών, καθιστώντας τους φτηνότερο εργατικό δυναμικό. Έτσι, στον βωμό της παραγωγικότητας και του καπιταλιστικού κέρδους θυσιάζεται η ατομικότητα και διευρύνεται ο ταξικός διαχωρισμός (αφού οι εργάτες, νυν και μελλοντικοί, καταπιέζονται σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ τα αφεντικά αυξάνουν τα κέρδη τους).

Για αυτόν τον λόγο εμείς, αντιλαμβανόμενοι τους εαυτούς μας ως μελλοντικούς εργαζόμενους και με βάση τα υλικά μας συμφέροντα, επιλέγουμε να εναντιωθούμε τόσο στα σχέδια του κάθε Σταυρακάκη όσο και στις πολιτικές που εκφράζει.

ΚΑΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΔΟΥΣ

ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*