ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Στις 6/11 οι Σύλλογοι Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ και της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκινούν κατάληψη διαρκείας στο Ίδρυμα Νεολαίας και δια βίου Μάθησης, που είναι υπεύθυνο για την χρηματοδότηση στις εστίες. Αντιδρούν έτσι στο κλίμα υποβάθμισης των εστιών και απαιτούν τα αυτονόητα. Η κατάληψη αυτή ξεσηκώνει κύμα καταλήψεων πανελλαδικά τόσο από οικοτρόφους εστιών, όσο και από φοιτητές/τριες σε σχολές, μια εκ των οποίων και η κατάληψη στην Πρυτανεία και τον ΕΛΚΕ του ΕΜΠ. Δημιουργείται έτσι ένα συνολικό κίνημα φοιτητών/τριων που αντιδρά στην υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας γενικότερα.
Αυτό το κύμα καταλήψεων, μετά από 36 μέρες έχει πετύχει κάτι πολύ σημαντικό που το φοιτητικό κίνημα έτεινε να ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, υλικές νίκες. Για την ακρίβεια, ικανοποιείται η πλειοψηφία των αιτημάτων που έχουν να κάνουν με τις εστίες, όπως το να υπάρχει θέρμανση και νερό σε κάθε δωμάτιο, η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους κ.α.
Όσον αφορά τα αιτήματα που έχουν τεθεί από τους φοιτητικούς συλλόγους και αφορούν ευρύτερα την φοιτητική μέριμνα, δεν υπάρχει κάποια ικανοποίηση σε υλικό επίπεδο, παρά μόνο 2 πολιτικές αποφάσεις από Συγκλήτους Ιρυμάτων που προκύπτουν μετά από πολυήμερες καταλήψεις και μεγάλη πίεση απτην πλευρά των φοιτητών/τριων. Μια από το ΕΜΠ και μια από το ΔΠΘ. Αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων αναγνωρίζουν πως οι υπηρεσίες του Ιδρύματος (όπως η σίτιση και η καθαριότητα) θα πρέπει να στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των φοιτητών και των εργαζομένων στο Ίδρυμα. Αναγνωρίζουν επίσης πως για να συμβεί αυτό, πρέπει να απομακρυνθούν οι εργολαβίες από τα ιδρύματα, αφού κύριος στόχος τους είναι η επίτευξη ιδιωτικού κέρδους. Όσον αφορά τους εργαζόμενους σε αυτές πρέπει να προσληφθούν απτο δημόσιο με συμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Τέλος, η απόφαση της Συγκλήτου τοποθετείται ενάντια στο Νόμο Γαβρόγλου, που προβλέπει η φοιτητική μέριμνα να είναι αποκλειστική ευθύνη του Ιδρύματος, δηλαδή το Ίδρυμα να λειτουργεί σαν επιχείρηση και να πρέπει να ψάχνει χρήματα για να προσφέρει υπηρεσίες στους φοιτητές, πράγμα που σημαίνει την δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και που επιφέρει φυσικά την επιπλέον είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων στην τριτοβάθμια, αλλά και την συρρίκνωση της φοιτητικής μέριμνας.
Αυτές οι πολιτικές αποφάσεις είναι προϊόν θυσιών και αγώνα από μεριάς μας, αλλά δεν σημαίνουν τίποτα ως έχει. Για να αποκτήσουν νόημα πρέπει να απαιτήσουμε την υλοποίησή τους από το Κράτος. Κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με την συνέχιση και όξυνση του υπάρχοντος αγώνα σε σχολές, εστίες και εργασιακούς χώρους.
Προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρούμε πολύ σημαντική την συμμετοχή του Φοιτητικού μας Συλλόγου στην κινητοποίηση που θα γίνει την Πέμπτη 21/12 στο Υπουργείο Παιδείας με διεκδικητικό πλαίσιο που περιλαμβάνει
α) Την ικανοποίηση όσων αιτημάτων των εστιακών μένουν ανικανοποίητα
β) Την άμεση απομάκρυνση των εργολαβιών απτις σχολές και την αντικατάστασή τους από μόνιμο δημόσιο προσωπικό
γ) Να μη γίνει καμία κατάργησησυγχώνευση σχολής όπως προβλέπεται από τον Νόμο Γαβρόγλου.


Η συμμετοχή του Συλλόγου μας στην Κινητοποίηση δεν μπορεί να αποφασιστεί φυσικά παρά μόνο μέσω Γενικής Συνέλευσης, γιαυτό και συλλέγουμε υπογραφές με σκοπό την διεξαγωγή Συνέλευσης την Τετάρτη 20/12 στις 12.30 στο αμφιθέατρο 1.

ΥΓ. Η διεξαγωγή Συνέλευσης γίνεται ακόμα πιο επιτακτική μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις φοιτητών/τριων το Σάββατο στη Σύνοδο των πρυτάνεων και την Κυριακή στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελευσίνα, όπου το κράτος υποδέχτηκε τους φοιτητές με ΜΑΤ, ξύλο και χημικά. Μια πάγια τακτική της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*