Νίκη στην απεργία των καθαριστριών του ΕΜΠ

Το τελευταίο διάστημα οι καθαρίστριες του ΕΜΠ ενημερώθηκαν ότι θα υποστούν μειώσεις οι μισθοί τους, ενώ θα πάψει να υφίσταται η αύξηση του μισθού τους μετά τα 3 χρόνια εργασίας. Η εταιρία ISS με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να μετακυλίσει την μείωση του ποσού της σύμβασής της στις πλάτες των εργαζομένων για να διατηρήσει ανέπαφα τα κέρδη της. Παράλληλα υπάρχουν οφειλές (όπως το “δώρο” πάσχα), παρατηρείται ασυνέπεια στις υποχρεώσεις ασφάλισης(ένσημα), ενώ η εταιρία δηλώνει μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων απ’ότι πράγματι απασχολεί,κάτι που μαρτυρά τους εξοντωτικούς ρυθμούς στους οποίους εργάζονται οι υπάρχουσες καθαρίστριες.

Αρχικά, οι εργαζόμενες πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας στις 14/2, ενώ συνέχισαν απεργώντας στις 16-17/2. Επίσης στις 17/2 πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στα γραφεία της εργολάβου εταιρίας ISS. Τόσο οι εκπρόσωποι του κρατικού(διοίκηση ΕΜΠ) όσο και του ιδιωτικού κεφαλαίου(εργολαβία) αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημα των καθαριστριών για άρση των μειώσεων. Έτσι οι καθαρίστριες με νέα συνέλευση που πραγματοποίησαν αμέσως μετά αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους στις 20-21/2, με κινητοποίηση στο υπουργείο εργασίας τη Δευτέρα.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι οι καθαρίστριες του ΕΜΠ πλέον θα αδυνατούν να επιβιώσουν με την πενιχρή αμοιβή που θα λαμβάνουν για να χάνουν την ζωή τους δουλεύοντας, πρέπει να αντιληφθούμε γιατί μια τέτοια κατάσταση μας αφορά όλους και δεν μπορεί να περικλείεται σε κλαδικά ή άλλα στεγανά.

Σε συνθήκες καπιταλιστικής παραγωγής, όπου οι εργαζόμενοι/ες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πουλάνε την εργατική τους δύναμη στους/στις εργοδότες τους για να επιβιώσουν, η οποιαδήποτε μείωση σε μισθούς και η συνακόλουθη αύξηση στα κέρδη των εργοδοτών, διαμορφώνουν χειρότερες συνθήκες για το σύνολο των εργαζομένων και όχι μόνο για αυτούς/ες που υφίστανται άμεσα την μείωση. Με άλλα λόγια, στην “ελεύθερη” αγορά που ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να εργαστεί, αλλά ο καπιταλιστής μπορεί να διαλέξει όποιον εργαζόμενο του αποδίδει το μεγαλύτερο κέρδος(με τον μικρότερο μισθό δηλαδή, εκτός των άλλων), οι μειώσεις μισθών σημαίνουν μια συνολική υποχώρηση από την μεριά των εργατών/τριων στη πάλη εργασίας-κεφαλαίου. Ακόμα και όσον αφορά τους/τις φοιτητές/τριες, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς/μία την ύπαρξη αυτού του εργασιακού καθεστώτος, που προάγεται μέσω των υποκατώτατων αμοιβών στις πρακτικές και την απλήρωτη εργασία σε ερευνητικά και “προγράμματα μαθητείας”.
Από την πλευρά μας πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε μαχητικά τον αγώνα των καθαριστριών μέχρι τέλους και να αντιμετωπίσουμε όποιες αντιδραστικές λογικές έχουν αναπτυχθεί σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως καθηγητάδες που εκφράζουν τη λύπη τους στα αμφιθέατρα επειδή τα ακριβά γραφεία τους γίνονται βρώμικα και παροτρύνουν(είτε υποχρεώνουν σε περιπτώσεις μεταπτυχιακών/διδακτορικών) στρατιές φοιτητών/τριων να καθαρίσουν “εθελοντικά” τις σχολές λειτουργώντας απεργοσπαστικά και κάνοντας έτσι τις πλάτες στην εκάστοτε εργολαβία.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 20/2 ΣΤΙΣ 9:30 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΗΔΗ ΠΕΝΙΧΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ-ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ-ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ

Αυτόνομο Σχήμα Ηλεκτρολόγων

Αυτόνομο Σχήμα Τοπογράφων

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*