Όταν δολοφονείται Έλληνας είναι εθνικό πένθος. Όταν δολοφονείται Ρομά είναι απλά Δευτέρα.

Την Πέμπτη 8/6/2017, στο Μενίδι, ένας 11χρονος έπεσε νεκρός από αδέσποτη σφαίρα, που προερχόταν από κάποιο γλέντι σε κοντινό σπίτι Ρομά. Η είδηση αυτή αναστάτωσε το πανελλήνιο και έγινε αφορμή για μια χυδαία ρητορική μίσους με αποδέκτες όλους τους Ρομά ανεξαιρέτως. Αν και οι ίδιοι οι Ρομά μέσω των κοινοτήτων τους δήλωναν εξίσου οργισμένοι με το περιστατικό, αυτό δεν ένοιαξε κανέναν, αφού ο θάνατος του παιδιού ήταν μόνο η αφορμή που περίμεναν οι νοικοκυραίοι για να εκφράσουν το μίσος τους προς οτιδήποτε διαφορετικό.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, το κράτος και οι φασίστες εκμεταλλεύτηκαν αυτό το περιστατικό για να διοργανώσουν μαζικά πογκρόμ κατά των Ρομά στο Μενίδι – με την ανοχή/συνενοχή σημαντικού κομματιού της τοπικής κοινωνίας που επέλεξε “να κοιτάξει την δουλειά του”- αποτέλεσμα των οποίων ήταν ξυλοδαρμοί, συλλήψεις, ακόμα και εμπρησμοί σπιτιών.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, στις 4/6/2018 συμβαίνει μια δολοφονία που έχει κάποιες ομοιότητες με την προηγούμενη.

Το απόγευμα της Δευτέρας, Έλληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται κοντά στον καταυλισμό των Ρομά στην Άμφισσα, πέρασε με μεγάλη ταχύτητα με το όχημά του από τον καταυλισμό, του έγινε παρατήρηση για να μην υπάρξει ατύχημα με κάποιο παιδί, υπήρξε διαπληκτισμός, ήρθαν στα χέρια και αυτός έφυγε απειλώντας. Λίγη ώρα αργότερα, γύρισε πίσω προς τον καταυλισμό, πήρε την καραμπίνα που κατείχε και βρέθηκε λίγα μέτρα πίσω σε ύψωμα πάνω από τον καταυλισμό. Σημάδεψε τον έναν Ρομά που είχαν διαπληκτιστεί και του έριξε στα πόδια. Ο δεύτερος πυροβολισμός βρήκε στο κεφάλι ένα 13χρονο κοριτσάκι Ρομά, με αποτέλεσμα να το σκοτώσει ακαριαία.

Το έγκλημα αυτό, αν και προ μελέτης σε αντίθεση με το προηγούμενο, δε φαίνεται να συγκίνησε το ίδιο τους Έλληνες νοικοκυραίους. Τα μίντια σχεδόν στο σύνολό τους παρουσιάζουν την δολοφονία ως ατύχημα, ενώ ο επιχειρηματίας παραμένει ακόμα ασύλληπτος.

Ακόμα και σε σε αυτή την περίπτωση γίνεται προσπάθεια να στοχοποιηθούν οι Ρομά ως, εγκληματίες, κλεφτές , που δεν προσέχουν τα παιδιά και έτσι έχουν ευθύνη για το περιστατικό. Μάλιστα, φασίστες κάτω απο το γνωστό προσωπείο των αγανακτισμένων κατοίκων θεώρησαν οτι πρέπει να καλέσουν συγκέντρωση στο κέντρο της Άμφισσας ενάντια στους Ρομά, που τελικά ακυρώθηκε. Πάλι ομως τα ΜΜΕ είδαν το πρόβλημα στην δικαιολογημένη αντισυγκέντρωση.

Ως μια συλλογικότητα που αντιστέκεται σε οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης, θεωρούμε αναγκαίο να βγει ένας λόγος που να στοχοποιεί την “επιλεκτική ευαισθησία” της “κοινής γνώμης”, κατά την οποία όταν ένας “περιθωριακός και μη-παραγωγικός” Ρομά σκοτώνει κατά λάθος ένα παιδί, μιλάμε για εθνικό πένθος και αδίσκτακτο εγκληματία, ενώ όταν ένας λευκός-άντρας-στρέιτ-Έλληνας-επιχειρηματίας(πραγματικά αψεγάδιαστος) εκ προ μελέτης πυροβολεί Ρομά και σκοτώνει ένα κοριτσάκι, είναι απλά Δευτέρα. Να στοχοποιεί το ελληνικό κράτος που επιτρέπει στους μπάτσους και σε μεγάλο ποσοστό επιχειρηματιών να οπλοφορούν. Να στοχοποιεί τους νοικοκυραίους, που είναι τόσο σκατόψυχοι, που όταν ο αποδέκτης ενός εγκλήματος δεν πληρεί τις προδιαγραφές για να μπορούν να ταυτιστούν μαζί του, επειδή είναι Ρομά ή πρόσφυγας ή σεξουαλικά διαφορετικός, επιλέγουν να κοιτάξουν την δουλειά τους. Ακόμα και αν πέθανε ένα 13χρονο κοριτσάκι.

Σε όλους αυτούς να βροντοφωνάξουμε πως:


Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΡΟΜΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*