Το ΕΜΠ για ακόμη μια φορά στην υπηρεσία στρατού και αστυνομίας

Το ΕΜΠ για ακόμη μια φορά στην υπηρεσία στρατού και αστυνομίας

Ως Αυτόνομο Σχήμα ΗΜΜΥ έχουμε κατ’ επανάληψη εκθέσει το πώς η σχολή μας αποτελεί και αυτή ένα αναπόσπαστο κομμάτι του κράτους, έναν ιδεολογικό μηχανισμό του αλλά και έναν φορέα έρευνας στα μέτρα των “θέλω” του εκάστοτε επιχειρηματία. Σε όλο αυτό το πλαίσιο δε θα μπορούσε να λείπει η άρρηκτη σύνδεση του ιδρύματός μας με τον στρατό και την αστυνομία, μια σύνδεση που αποκτά σάρκα και οστά με τη μορφή ερευνητικών προγραμμάτων που εκπονούνται για λογαριασμό τους. Ασφαλώς, δεν πρόκειται για τρομολαγνεία ή για ένα φάντασμα του παρελθόντος που απλά έπαψε να υπάρχει. Όχι! Την περσινή χρονιά στο ίδρυμά μας πραγματοποιούταν ένα στρατιωτικό πρόγραμμα εν ονόματει RANGER το οποίο χρηματοδοτούταν από το ΝΑΤΟ και από το Horizon 2020, το οποίο αποτελεί μια δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία είναι υπεύθυνη για την έρευνα. Μαζικά, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ κατάφεραν να εμποδίσουν το πρόγραμμα αυτό και να ακυρώσουν οποιαδήποτε προσπάθεια διεκπεραίωσής του. Προς έκπληξη κανενός, η σχολή μας και φέτος αποφάσισε να μείνει πιστή στις παραδόσεις, να μην χαλάσει τις φιλικές σχέσεις της με στρατό και αστυνομία, και έτσι απροκάλυπτα τέθηκαν επί τάπητος νέα ευρωπαϊκά προγράμματα (ANDROMEDA, PREVISION κ.α.) που χρηματοδοτούνται και πάλι από το Horizon 2020 και συντονίζονται από το ΕΠΙΣΕΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών, που ανήκει στον τομέα των ΗΜΜΥ). Τέτοια προγράμματα αγκαλιάζονται θερμά από το κάθε ίδρυμα καθώς έρχονται να αναπληρώσουν το κενό που αφήνει ο κρατικός προϋπολογισμός με τα πενιχρά ποσά που προβλέπει για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των ιδρυμάτων.


Τι
γίνεται όμως όταν η έρευνα προορίζεται μεταξύ άλλων για φύλαξη συνόρων, για ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής, για ενδυνάμωση των ταξικών αντιθέσεων; Αρκεί το τάχα ρομαντικό πέπλο “εγώ έκανα απλώς την έρευνά μου” ή αυτό αποτελεί μια κάλπικη δικαιολογία;

Ας δούμε συνοπτικά το τι πραγματεύεται αυτή η νέα σειρά επίμαχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Horizon 2020.


ANDROMEDA:
Το παρόν ερευνητικό αποτελεί συνέχεια προηγούμενων ερευνητικών που η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε σε συνεργασία με το ΕΜΠ. Τα ερευνητικά αυτά δεν ήταν άλλα -από τα ήδη γνωστά- POSEIDON και RANGER. Το ζητούμενο του ANDROMEDA είναι η επέκταση του CISE (Common Information Sharing Environment). Το CISE αποτελεί μεταξύ άλλων ένα πλαίσιο διακρατικής ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων των χωρώνμελών της ΕΕ και άλλων σχετικών φορέων/υπηρεσιών με στόχο τη διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Στόχος του ANDROMEDA είναι η επέκταση του πλαισίου αυτού και στα χερσαία σύνορα.

Η ιδέα αυτή της ΕΕ δεν έρχεται ουρανοκατέβατη, αντίθετα έρχεται να συμπληρώσει μία σειρά πολιτικών που αφορούν τη διαχείριση του προσφυγικού. Γνωρίζουμε πολύ καλά τους όρους με τους οποίους η ΕΕ εννοεί την “ασφάλεια”, την έχουμε δει να πραγματώνεται με άρνηση έκδοσης ασύλου, με πληθώρα πνιγμών (Frontex), με στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου φυλακίζονται ύπο άθλιες συνθήκες ανήλικα παιδιά, κατατρεγμένοι και κατατρεγμένες.

PREVISION:
Το PREVISION αποσκοπεί στην ανάπτυξη εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου ώστε να τους παρέχουν τη δυνατότητα να διερευνούν εγκλημάτα και να αξιολογούν απειλές. Μέσα στις απειλές από τις οποίες έρχεται ως δεύτερος Ιησούς Χριστός να μας προφυλάξει το PREVISION, ενέχονται η πρόβλεψη αφύσικων και αποκλίνουσων συμπεριφορών, κίνδυνοι ριζοσπαστικοποίησης, επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, τάσεις εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο. Κάτι μας λέει ότι αν είσαι αγωνιζόμενος/η εντάσσεσαι αυτόματα σε αυτήν την κατηγορία.
Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο τεχνολογικό μέσο στα χέρια των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πέρα από τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Επιβολής του Νόμου και την Europol στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μετέχουν η Ελληνική Αστυνομία και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας.

Γεννηθήκαμε νύχτα αλλά όχι την χθεσινή, ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνει τέτοιοι φορείς να έχουν τέτοια δύναμη. Έχουμε δει την Ελληνική Αστυνομία με πιο μίνιμαλ τεχνολογικά μέσα να εντοπίζει την πινακίδα συναδέλφου μας, να τον μπουζουριάζει ξημερώματα κάτω από το σπίτι του με μηδέν αποδεικτικά στοιχεία, να του στερεί τα θεμελιώδη νομικά δικαιώματά του, να μπαίνει χωρίς ένταλμα στο σπίτι του με τα κλειδιά του, και όλα αυτά επειδή ήταν παρόν στα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ. Μια τέτοια ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής σημαίνει στοχοποίηση του αγώνα, κυνήγι κάθε αντιφρονούντα και περισσότερη καταστολή. Ευχαριστούμε, ΔΕΝ θα πάρουμε.

INGENIOUS:
Το ΙNGENIOUS αποτελεί το τρίτο στη σειρά ερευνητικό πρόγραμμα που έχει αναλάβει να συντονίσει το ΕΠΙΣΕΥ, με τη χρηματοδότηση του Ηorizon 2020. Χρησιμοποιεί σύγχρονα εργαλεία και εξοπλισμούς για τους First Responders (οι πρώτοι φορείς που επεμβαίνουν σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, “τρομοκρατικών” ενεργειών, φυσικών καταστροφών κ.α.). Έχει ως στόχο να ενσωματώσει τεχνολογίες ρομποτικής, διαδικτύου των πραγμάτων και επαυξημένης πραγματικότητας, οι οποίες θα διατεθούν στην υπηρεσία των μονάδων έρευνας και διάσωσης. Την ερευνητική κοινοπραξία απαρτίζουν 23 εταίροι από 12 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Νότια Κορέα. Ανάμεσα τους η Αστυνομία της Β.Ιρλανδίας, το Υπουργείο Ασφάλειας Ισπανίας και η Singular Logic. Οι αυταπάτες που μας δίνουν ο τίτλος και η περιγραφή, ότι δήθεν μπορεί αυτό το ερευνητικό να χρησιμοποιηθεί για “καλούς” και “ειρηνικούς” σκοπούς, σταματάνε τη στιγμή που οι συντονιστές του (παλιοί μας γνώριμοι), είναι οι ίδιοι οι οποίοι αποπειράθηκαν να συντονίσουν στο παρελθόν προγράμματα ασφάλειας συνόρων, όπως το RANGER. Ό,τι λεζάντα και να βάλετε, δεν μας παραπλανείτε .

Απέναντι σε ένα ίδρυμα που συνεργάζεται με στρατό, αστυνομία και επιχειρήσεις, που εντατικοποιεί ολοένα και περισσότερο τους ρυθμούς σπουδών μας, που μας αλλοτριώνει για να ανέβει στις παγκόσμιες κατατάξεις, που έχει τις ανάγκες μας στην απέξω. Απέναντι σε όσους οραματίζονται μια εκπαίδευση υποταγμένη στα γούστα του κράτους, των μηχανισμών του και των αφεντικών που το απαρτίζουν, εμείς αντιστεκόμαστε και προτάσσουμε τη λογική των συλλογικών διεκδικήσεων από τα κάτω μέσω των γενικών συνελεύσεων. Δεν εθελοτυφλούμε. Θα σταθούμε ανάχωμα σε οποιαδήποτε προσπάθεια του κράτους, των ιδεολογικών του μηχανισμών και των επιχειρήσεων να διεξάγουν οποιοδήποτε πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή των αγώνων μας και την υποβάθμιση των ζωών μας.

Απέναντι σε ένα ιμπεριαλιστικό κράτος, το οποίο μετέχει σε στρατιωτικές συμμαχίες ΕΕ και ΝΑΤΟ, που ισοπεδώνει καταπιεσμένους/ες, που στοχοποιεί και ρημάζει τις ζωές μας με το έτσι θέλω, που τελικά είναι η ίδια η έκφραση των ταξικών εχθρών μας, εμείς βγαίνουμε μπροστά, υψώνουμε τη φωνή και το ανάστημά μας, προτάσσουμε μια κοινωνία αντιιεραρχική, οργανωμένη από τα κάτω στην οποία εμείς έχουμε το λόγο για τις ζωές μας.

ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*