Σκέφτεσαι να γίνεις ερευνητής/τρια ή να κάνεις διδακτορικό;

κείμενο σε μορφή pdf

Σκέφτεσαι να γίνεις ερευνητής/τρια
ή να κάνεις διδακτορικό;

Η 17η Μαρτίου ορίστηκε από το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) ως πανελλαδική ημέρα δράσης στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στα πλαίσια της σχολής των Ηλεκτρολόγων, η έρευνα αποτελεί μια εργασιακή προοπτική που αφορά πολύ μεγάλο μέρος των αποφοίτων ή και τελειόφοιτων της σχολής. Ως σχήμα που παρεμβαίνει στον φοιτητικό σύλλογο των Ηλεκτρολόγων ΕΜΠ, θεωρούμε απαραίτητο να συζητήσουμε γύρω από την έρευνα, τον ρόλο της και τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν.

Ως προς το πώς είναι η εργασιακή πραγματικότητα, σύμφωνα με το ίδιο το ΣΕΡΕΤΕ: “η μαύρη εργασία, η εργασιακή επισφάλεια, η έντονη κινητικότητα και εξάρτηση από την προκήρυξη νέων προγραμμάτων σκιαγραφούν την καθημερινότητα της πλειοψηφίας των εργαζομένων στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.” Πρόκειται είτε για χαμηλά αμοιβόμενη εργασία, είτε για απλήρωτη εργασία χωρίς ασφάλιση. Αυτή τη συνθήκη εκμεταλλεύονται οι διάφορες εταιρείες που βρίσκουν στους ερευνητές και στις υποψήφιες διδάκτορες, ένα χρήσιμο και ταυτόχρονα φθηνό εργατικό δυναμικό υψηλών προδιαγραφών και εξειδίκευσης. Η εργασιακή αυτή εκμετάλλευση ενισχύθηκε περαιτέρω μέσω της θεσμοθέτησης του νόμου Χατζηδάκη (Ιούνης ’21). Ο νόμος αυτός πέρα απο το γεγονός ότι κατήργησε το 8ωρο και επέβαλε το 10ωρο, δηλαδή 50ωρες τη βδομάδα, χτύπησε τις συλλογικές συμβάσεις, τη λειτουργία των σωματείων και το δικαίωμα στην απεργία, προάγοντας την “ατομική διαπραγμάτευση” και κατ’ επέκταση τον ατομικό δρόμο, στρώνοντας έτσι των δρόμο για την περαιτέρω εκμετάλλευση των εργαζομένων (στην έρευνα αλλα και γενικότερα) από τα αφεντικά τους.

Πάνω σε αυτήν την εργασιακή πραγματικότητα, είναι ελπιδοφόρα η οργάνωση των εργαζομένων με βάση τα κοινά τους ταξικά συμφέροντα στα σωματεία του κλάδου τους. Γι’ αυτό και βλέπουμε πολύ θετικά την δημιουργία Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) σε μια κρίσιμη περίοδο με βαθιά οικονομική κρίση, με πανδημία, πολέμους κλπ.

Για όλες και όλους εμάς που σκεφτόμαστε ως επαγγελματική επιλογή της έρευνα, αλλά και ευρύτερα προς την κοινωνία, τίθεται επιτακτικά το ερώτημα “Τι έρευνα θέλουμε;”. Εμείς, ως κομμάτι του ευρύτερου ανταγωνιστικού ριζοσπαστικού κινήματος, θεωρούμε πως η έρευνα θα πρέπει να προσανατολίζεται με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, να προωθεί την εξέλιξη της ανθρώπινης γνώσης και να είναι μακριά και ενάντια στα συμφέροντα του κράτους και του κεφαλαίου.

Προφανώς, η έρευνα που γίνεται μέσα στο πανεπιστήμιο δεν είναι αυτή που εμείς προτάσσουμε. Η έρευνα που γίνεται είναι πλήρως καθοδηγούμενη απο το ΣΕΒ (Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων), τις μεγαλοεταιρείες και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Παράλληλα, βλέπουμε και ενα κομμάτι ερευνητικών, που τα τελευταία χρόνια ενισχύεται, γύρω από τον εξοπλισμό στρατών, την πολεμική προετοιμασία, τους φράχτες στα σύνορα της ΕΕ και την ενίσχυση της καταστολής. Με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, τέτοια ερευνητικά θα μπορούν να γίνονται χωρίς “δεύτερες σκέψεις” για τυχόν αντιδράσεις.

Ο “εξευρωπαϊσμός” των πανεπιστημίων προσανατολίζει ακόμα και την έρευνα που θα λαμβάνει χώρα μέσα στις σχολές μας. Η ΕΕ επιλέγει να μετατρέπεται σε φρούριο, αναβαθμίζοντας το οπλοστάσιο της απέναντι σε μετανάστ(ρι)ες, που η αστική ρητορική χαρακτηρίζει ως “εξωτερική απειλή” (με φράχτες, κλειστά σύνορα κοκ). Ταυτόχρονα, το κράτος, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ, θωρακίζεται για την αντιμετώπιση της “εσωτερικής απειλής”, η οποία δεν ειναι άλλη από όσους και όσες αγωνίζονται για έναν κόσμο χωρίς κράτη, σύνορα, φτώχεια, πόλεμους, ανισότητες. Έτσι σαν λογική συνέχεια της επιλογής του ελληνικού κράτους να συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ έρχονται και αντίστοιχα ερευνητικά έργα στο ΕΜΠ και σε άλλες σχολές. Πρόκειται για ερευνητικά προγράμματα που γίνονται σε συνεργασία με μπάτσους και στρατό διαφόρων χωρών, ΝΑΤΟ και ΕΕ και τα οποία στοχεύουν στην καταστολή των μεταναστ(ρι)ών στα σύνορα (πχ RANGER και ANDROMEDA) και την πάταξη της ‘’ριζοσπαστικοποίησης’’ (πχ PREVISON). Το ΕΜΠ, συγκεριμένα, μέσω του Horizon 2020 και του ΕΠΙΣΕΥ (ερευνητικό τομέα των ΗΜΜΥ) συμμετέχει ενεργά στην έρευνα που ενισχύει τους κατασταλτικούς και ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, την πολεμική προετοιμασία και την δημιουργία τεχνογνωσίας για την παρακολούθηση αγωνιστ(ρι)ών.

Πάνω σε όλα αυτά, εμείς προτάσσουμε την οργάνωση στη βάση στις σχολές, τα σχολεία και τους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας συλλογικά καλύτερες συνθήκες εργασίας, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση του πλαισίου της ερευνητικής δραστηριότητας εντός των σχολών, παλεύοντας για τις βασικές μας ανάγκες (σίτιση – στεγαση – μεταφορές) κι ενάντια στους ταξικούς φραγμούς με όπλα μας την ταξική αλληλεγγύη, τον συλλογικό δρόμο. Να μπλοκάρουμε την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου.

Προτάσσουμε την “από τα κάτω” οργάνωση με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και όχι με διαμεσολαβητές και λογικές ανάθεσης.

Σαν πρώτο βήμα, στηρίζουμε την πανελλαδική ημέρα δράσης στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση την Πέμπτη 17:30 και καλούμε σε:

συγκέντρωση στον ΕΛΚΕ (ΕΜΠ) στις 12.00

– συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου) στις 18.30

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*