ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ 11/5

ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ- ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθούμε μια φαινομενική διαπραγμάτευση μεταξύ του ελληνικού κράτους και των δανειστών του, σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Όπως ήταν πασιφανές αυτό το διαπραγματευτικό “θρίλερ” κλειδώνει με την εφαρμογή πληθώρας αντεργατικών μέτρων, μέσω ενός νέου νομοσχεδίου στα εργασιακά. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει την περεταίρω μείωση συντάξεων, την αύξηση του ορίου των απολύσεων, την όχι απλά μη επαναφορά, αλλά πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την γενικευμένη επιβολή του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους (δημιουργώντας έτσι έναν κύκλο όπου ο εργοδότης προσλαμβάνει έναν νέο και τον πληρώνει με τον υποκατώτατο, μέχρι να “παλιώσει” και να τον απολύσει, ώστε να προσλάβει άλλον νέο που θα πληρώνεται ξανά με τον υποκατώτατο).

Ακόμα καταστέλλει το δικαίωμά μας στον συνδικαλισμό,

  • Μετατρέποντας την κήρυξη απεργίας σε μια πολύ δύσκολη διαδικασία, αφού θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί απ’ την πλειοψηφία των εγγεγραμμένων μελών ενός σωματείου και όχι απ’ την πλειοψηφία της Γενικής συνέλευσης.

  • Επαναφέροντας την νομιμοποίηση της ανταπεργίας, που δίνει το δικαίωμα σε έναν εργοδότη να προσλάβει απεργοσπάστες κατά την διάρκεια της απεργίας των εργαζομένων, ακυρώνοντας έτσι των αγώνα τους.

Από την αρχή της χρονιάς έχουμε εναντιωθεί στην δημιουργία αυτού του νομοσχεδίου – που είναι εμφανώς αντίθετο στα εργατικά συμφέροντα, ενώ ενισχύει τα συμφέροντα του κεφαλαίου- και έχουμε προβεί σε δράσεις όπως πορεία στο κέντρο της Αθήνας και κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΜΠ, για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας. Σαν επόμενο βήμα της μάχης για τα εργασιακά καλούμε στην συμμετοχή στην Γενική Απεργία στις 17 Μάη.

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεσπάσει διάφοροι εργατικοί αγώνες τους οποίους στηρίζουμε. Μετά την νικηφόρα απεργία των καθαριστριών του ΕΜΠ, όπου αντέδρασαν στην μείωση των μισθών τους απ’ τον εργολάβο, έχει ξεσπάσει άλλος ένας παρόμοιος αγώνας και αυτός στην γειτονιά του Ζωγράφου και αυτός στον κλάδο του καθαρισμού. Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ Ζωγράφου έχει σύμβαση με έναν εργολάβο για τον καθαρισμό, ο οποίος δεν πλήρωνε τους εργαζομένους που απασχολούσε και όταν αυτοί ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους, τους απείλησε και τους απέλυσε. Οι εργαζόμενοι αυτοί σε συνεννόηση με το κλαδικό τους σωματείο σχημάτισαν μια πρωτοβουλία και έχουν προβεί σε σειρά κινητοποιήσεων για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Τον αγώνα αυτόν στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και στις 26 Μάη διοργανώνουμε ένα ρεμπέτικο γλέντι στον κατειλημμένο Παπασωτηρίου για την κάλυψη των δικαστικών τους εξόδων.
Τέλος, συνεχίζουμε να συμμετέχουμε στο συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια. Την Κυριακή 7/5, μια από τις Κυριακές που έχουν οριστεί ως εργάσιμες ημέρες στον κλάδο του εμπορίου στηρίξαμε την μαζική απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην Ερμού, δίνοντας έτσι μια απάντηση στο κράτος και τα αφεντικά που θέλουν όχι μόνο να διατηρήσουν το άνοιγμα των καταστημάτων 8 Κυριακές τον χρόνο, αλλά και να το διευρύνουν σε 56.

ΑΜΕΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Πέραν των υπολοίπων, ζητήματα που απασχολούν δικαίως τον κόσμο της εργασίας μέσα κι έξω απ’ τις σχολές είναι αυτά της σίτισης και των μεταφορών. Στον κλάδο των μεταφορών παρακολουθούμε μια προσπάθεια περεταίρω μετακύλισης του κόστους στην εργατική τάξη, με την εισαγωγή των μπαρών και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που καθιστούν αδύνατη την αποφυγή αγοράς εισιτηρίου σε κάποιον που δεν έχει να πληρώσει και τον αναγκάζουν να περιορίσει τις μετακινήσεις του.
Όσον αφορά την σίτιση, ειδικά στο ΕΜΠ παρ’ όλες τις κινητοποιήσεις που έχουμε κάνει στην λέσχη σίτισης παρατηρούμε μια διαρκή υποβάθμιση της ποιότητας του φαγητού, ενώ συγχρόνως το εστιατόριο που βρίσκεται ακριβώς από πάνω και στο οποίο τρώνε μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν κάνει χρυσές δουλειές. Με λίγα λόγια το φαγητό της λέσχης σίτισης υποβαθμίζεται σκοπίμως για να αναγκαστούμε να τρώμε στο εστιατόριο επί πληρωμή. Και φυσικά μέσα σε όλα τ’ άλλα ο ελλιπής αριθμός εργαζομένων στην λέσχη δημιουργεί ένα υπερεντατικό καθεστώς εργασίας.

Η σίτιση και οι μεταφορές είναι υλικές μας ανάγκες και όχι πολυτέλεια, γι’ αυτό και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα αφεντικό και κανέναν κρατικό μηχανισμό να μας τις περιορίσει.

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΗΣ

Πάγια θέση μας είναι πως οι φοιτητές πρέπει να σπουδάζουν σύμφωνα με τις ανάγκες τις δικές τους και όχι σύμφωνα με τις προσταγές κράτους και κεφαλαίου.

Σε αυτή την κατεύθυνση συμμετείχαμε στην κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου ενάντια στην ύπαρξη υποχρεωτικής προόδου στις Διαφορικές Εξισώσεις, η οποία μετά την κινητοποίηση και λόγω της πίεσης που ασκήθηκε, ανακοινώθηκε πως θα γίνει προαιρετική.

Ακόμα, επιμένουμε πως η ύπαρξη επί πτυχίω εξεταστικής είναι επιβεβλημένο να αποφασίζεται από τους φοιτητές και όχι από το κράτος ή την κοσμητεία.

Και όσον αφορά την πρακτική εργασία, είναι πάγια θέση μας πως εφ’ όσον υπάρχει, πρέπει να αναγνωρίζεται ως κανονική εργασία και όχι ως μάθημα ενταγμένο στο πρόγραμμα σπουδών, να αμοίβεται ως τέτοια και η σχολή να εξασφαλίζει πως θα γίνεται με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και πάνω στο επιστημονικό πεδίο που επιλέγει ο κάθε φοιτητής. Επιδιώκουμε επίσης να είναι διαθέσιμη για όλους τους φοιτητές και όχι για μια ακαδημαική ελίτ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

  • Συμμετοχή στην ανεξάρτητη ταξική πορεία στις 17 Μάη με προσυγκέντρωση στις 10.30 στο Μουσείο, με κατειλημμένη σχολή την ίδια μέρα.

  • Παρέμβαση στη συνέλευση τμήματος στις 16/5, για να απαιτήσουμε επί πτυχίω εξεταστική.

  • Στήριξη των κινητοποιήσεων των απλήρωτων εργαζομένων του ΙΚΑ Ζωγράφου.

  • Κινητοποίηση στον σταθμό του Μετρό στο Μοναστηράκι υπέρ των ελεύθερων μετακινήσεων.

  • Κινητοποίηση στο εστιατόριο της Γευσίνους.

  • Συντονιστικό Φοιτητικού Συλλόγου την Παρασκευή 19/5 στις 14.30, ώστε να καθοριστούν οι ημερομηνίες και τα χαρακτηριστικά των 2 παραπάνω κινητοποιήσεων.

  • Επιδιώκουμε συντονισμό με άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους, Εργατικά Σωματεία και Εργατικές Συλλογικότητες στις γειτονιές.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*