ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


Άλλη μια εξεταστική έφτασε στο τέλος της και με την αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους αρχίζουμε ήδη σαν φοιτητές να προετοιμαζόμαστε για τα καλά και τα περίεργα που μας επιφυλάσσει η σχολή. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι παρά τα αδιαμφισβήτητα αγαθά που μας παρέχει η σχολή σε επίπεδο διαλέξεων, ποικιλίας στο πρόγραμμα σπουδών και άλλα, η “διαβίωσή” μας μέσα στη σχολή, η καθημερινή μας παρουσία δυσχεραίνεται από διάφορα προβλήματα. Σαν φοιτητές λοιπόν στο ΑΣΗΜΜΥ, παρατηρούμε ότι ο φοιτητικός σύλλογος στερείται από ένα βασικό εργαλείο: μια διαρκή, συντονισμένη, μαζική και κυρίως από τα κάτω δράση για την άμεση αντιμετώπιση των διαφόρων θεμάτων. Αντιθέτως ο σύλλογος πιο πολύ “αντιδρά” παρά προλαμβάνει και αναμένει τα προβλήματα και αυτό το κάνει κυρίως με πρωτοβουλίες του διοικητικού συμβουλίου. Λείπει δηλαδή αυτή η από τους ανένταχτους φοιτητές πρωτοβουλία.

Και φυσικά, όλοι μας συνειδητοποιούμε την ποιότητα των προβλημάτων που μας απασχολούν και το ενδιαφέρον που φέρει η αντιμετώπισή τους άσχετα από τις επιμέρους ιδεολογίες μας και ενασχόλησή μας με αυτά τα προβλήματα. Μιλάμε φυσικά για γεγονότα όπως η τρομακτική καθυστέρηση στην βαθμολόγηση μαθημάτων που στέκεται τροχοπέδη στον σωστό σχεδιασμό μας για τις επόμενες εξεταστικές, τις αυθαιρεσίες διάφορων καθηγητών που επιδεικνύουν χαρακτηριστική αδιαφορία για τους φοιτητές τους με το να αλλάζουν όποτε θέλουν άποψη για εργαστήρια και σειρές ασκήσεων χωρίς να τους νοιάζουν οι επιπτώσεις στους φοιτητές, ακόμη και για θέματα όπως το ότι δεν μπορούμε να καθίσουμε στα αμφιθέατρα χωρίς να κάνουμε “σλάλομ” πάνω στα καθίσματα ή ότι πολλές φορές δεν μας αφήνουν να πάμε στην τουαλέτα την ώρα της εξέτασης. Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν εκπλήσσουν κανέναν μας, καθώς εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της εντατικοποίησης των σπουδών, που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, αφού αυξάνονται οι απόπειρες προσθήκης υποχρεωτικών προόδων και ασκήσεων σε πολλά μαθήματα, ενώ έχουν υπάρξει μέχρι και περιπτώσεις όπου συλλέγονται υπογραφές απ’ όσους βρίσκονται στις διαλέξεις.

Οι συνελεύσεις μέχρι τώρα, αν και αναμφίβολα ανοικτές σε όλους και σπουδαία κατάκτηση όλων μας, τείνουν να καθορίζονται αυθαίρετα όποτε πιστέψει το Διοικητικό Συμβούλιο ότι αυτό χρειάζεται και με θεματολογία, τις γενικές γραμμές της οποίας επιλέγει το ίδιο. Απέναντι σε αυτό, και κυρίως όχι σαν παράταξη που ζητάει κάποια ψήφο (καθώς δεν συμμετέχουμε και στις εκλογές) αλλά σαν φοιτητές που πληττόμαστε από αυτό το κλίμα εντατικοποίησης, προτείνουμε την συλλογή υπογραφών από όλους μας για μια συνέλευση που ο στόχος, το θέμα και η ουσία της θα είναι μια ανοικτή διαδικασία συνδιαμόρφωσης από όλους μας. Ενώ μέχρι τώρα βλέπουμε “προκατ” πλαίσια να κατεβαίνουν και να ψηφίζονται, ανάγοντας την αμεσοδημοκρατική συνέλευση σε άτυπο κοινοβούλιο, προτείνουμε σε όλους να συμμετέχουμε με σκοπό την από κοινού διαμόρφωση ενός πλαισίου στρατηγικής στο οποίο θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες δομές και αντανακλαστικά, ώστε αντί να απαντάμε σπασμωδικά και τυχαία στα διάφορα προβλήματα, να μπορούμε συνειδητά και με αποφασιστικό, συλλογικό και ανοιχτό σε όλους τρόπο να διεκδικούμε τις απαιτήσεις μας.

Οπότε η ποιοτική διαφορά αυτού που ζητάμε τώρα είναι μια Γενική Συνέλευση, καλεσμένη από όλους μας, από την “βάση” που συνειδητά θα απαιτήσει, θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει η ίδια τα ρητά αιτήματα μας ως φοιτητές πάνω στο πώς θα αντιμετωπίζουμε στο εξής τα προβλήματα που προκύπτουν. Τυχαία και με ευθύνη παρατάξεων με το ελάχιστο της συνδρομής μας? Ή δυναμικά και αμεσοδημοκρατικά από όλους μας; Ξέρουμε εννοείται πώς πολλοί φοιτητές φοβούνται να εκφραστούν ελεύθερα σε συνέλευση. Επικρατεί η αντίληψη ότι θα καπελωθούν και δεν θα εισακουστούν. Ακριβώς επειδή θέλουμε να σπάσουμε αυτό το ταμπού καλούμε αυτή τη συνέλευση με αυτόν τον τρόπο και με αυτό το συγκεκριμένο χαρακτήρα. Την συνδιαμόρφωση από τους ίδιους τους φοιτητές του σχεδίου που αυτοί κρίνουν σωστό.

Για την διεξαγωγή αυτής της Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου, συλλέγουμε υπογραφές καθημερινά στο τραπεζάκι του σχήματος.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*