Απόφαση ΓΣ 4/12

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΜΜΥ 4/12/18

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 ο μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του αστυνομικού Κορκονέα στα Εξάρχεια. Από εκείνη κιόλας τη στιγμή πλήθος κόσμου αρχίζει να συρρέει στο κέντρο της Αθήνας και να συγκρούεται με τις δυνάμεις καταστολής. Τις επόμενες μέρες όλες οι σχολές και τα σχολεία κλείνουν, τα κέντρα των πόλεων σε όλη την Ελλάδα πλημμυρίζουν από κόσμο, ο οποίος με κάθε τρόπο δείχνει την αγανάκτησή του απέναντι σε οτιδήποτε συμβολίζει τις πιο σκληρές όψεις μιας καταπιεστικής και αυταρχικής πολιτικής που μια ολόκληρη γενιά βιώνει κάθε μέρα στη ζωή της.

Μεταφέροντας αυτή την κατάσταση στο σήμερα, 10 χρόνια μετά, παρατηρούμε μια νεολαία που ζει ακόμη χειρότερα, μια γενιά που είναι η πρώτη που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Κομμάτι αυτής της νεολαίας είναι και οι μαθητές, κάποιοι από τους οποίους επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη στις καταλήψεις που υποκινήθηκαν από εξωσχολικά ακροδεξιά  στοιχεία. Τέτοια στοιχεία είναι εκείνα που επιλέγουν να μην δίνουν απάντηση στα πραγματικά προβλήματα της νεολαίας, αλλά αντίθετα να ρίχνουν την ευθύνη σε όποιον διαφέρει. Ήταν οι ίδιοι που αντιμετώπισαν την δολοφονία του Αλέξη ως κάτι δίκαιο, με επιχειρήματα όπως «τι έκανε ένας 15χρονος στα Εξάρχεια;». Ήταν οι ίδιοι που υπερασπίστηκαν τον δολοφόνο του Ζακ Κωστόπουλου, ακόμα και όταν όλα τα στοιχεία απέδειξαν ότι δεν ήταν ούτε ληστής, ούτε τοξικοεξαρτημένος και ότι πέθανε από ξυλοδαρμό. Σε μια συνθήκη κατάργησης κεκτημένων χρόνων για την νεολαία και τον εργαζόμενο λαό βλέπουμε τον δημόσιο λόγο να μετατοπίζεται πιο «δεξιά», να παραβλέπει τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν και να υποθάλπει και να αναπαράγει μια εθνικιστική ρητορεία. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η δολοφονία αλβανού εργάτη από οργανωμένο μέλος της Χρυσής Αυγής, όπου συστημικά ΜΜΕ δεν είπαν λέξη, προφανώς και αυτά σε πλήρη εναρμόνιση με την υπάρχουσα κατάσταση. Σε αυτήν την συνθήκη η νεολαία και οι φοιτητές έχουν χρέος να βγούν στους δρόμους, να γυρίσουν την πλάτη στον φασισμό και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και την κοινωνία. Για εμάς η 6 Δεκέμβρη δεν θα πρέπει να είναι μια επέτειος «μνημόσυνο» για τον Αλέξη, αλλά το έναυσμα για να ξαναβγεί η νεολαία στο προσκήνιο και στους δρόμους και να ανατρέψει μια κανονικότητα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Μια κανονικότητα μνημονιακών πολιτικών που «δολοφονεί» το μέλλον μας, μια κανονικότητα συντηρητικής ρητορείας και εθνικιστικών πρακτικών που φιμώνουν και καταπιέζουν την ελεύθερη έκφραση και τον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία.

 

Έξαρση του εθνικισμού, φασιστική δολοφονία στη Λευκίμμη.

Ακόμα μια δολοφονία, αυτή τη φορά ενός εργάτη γης, Αλβανικής καταγωγής σημειώθηκε πρόσφατα στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, από υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής ο οποίος τον πυροβόλησε εν ψυχρώ, επειδή διαφώνησαν σε ένα καφενείο για εθνικιστικό ζήτημα, δηλαδή με ξεκάθαρο ρατσιστικό κίνητρο. Αυτό το συμβάν δεν μας εκπλήσσει καθόλου από τη στιγμή που η ακροδεξιά έχει αρχίσει να ξαναεμφανίζεται, τόσο με το πρόσωπο των μαθητών που παρέλαυναν σε εθνικιστικά συλλαλητήρια, όσο και με τις συχνές επιθέσεις που οργανώνουν ενάντια σε άτομα του αγωνιστικού κινήματος και σε κοινωνικούς χώρους/καταλήψεις. Το αντιφασιστικό κίνημα οφείλει να δείξει μαζικότητα και δυναμισμό προκειμένου να υπερασπιστούμε τις γειτονιές, τις σχολές, τα σχολεία και τους αγώνες μας. Να σταθούμε ανάχωμα απέναντι στο εθνικιστικό δηλητήριο.

 

Προβλήματα στις Εστίες/Νέος Προϋπολογισμός ΕΜΠ 

Στις λέσχες όλων των εστιών της Αθήνας έχει χτυπήσει το κουδουνάκι του κινδύνου για τα καλά. Η υποβάθμιση των εστιών αποτελεί μία πολιτική επιλογή που αποσκοπεί στην ευρύτερη κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας. Χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση, οι εστίες υποσυντηρούνται, δωμάτια κρίνονται ως ακατάλληλα και όλο και περισσότεροι φοιτητές αποκλείονται από το δικαίωμα στη στέγαση και κατ’ επέκταση από τις σπουδές τους. Ακόμη, σε πολλές εστίες (π.χ. Γιάννενα) έχουν επιβληθεί ενοίκια / εγγυήσεις μέσα από εσωτερικούς κανονισμούς. Μέσα σε αυτούς, εμπεριέχονται και πολλές άλλες ρυθμίσεις κόντρα στις ανάγκες των οικοτρόφων. Έχουμε δει να εδραιώνονται όλο και περισσότερο  ακαδημαϊκά κριτήρια (π.χ. απώλεια δωματίου αν δεν έχεις περάσει συγκεκριμένο ποσοστό μαθημάτων, έλεγχο εισόδου με επίδειξη πάσο, εκ νέου αίτηση για εισδοχή κάθε χρόνο, καθώς και υποχρεωτική εγκατάλειψη του δωματίου τις περιόδους διακοπών), που οδηγούν σε ολοένα και περισσότερο εντατικοποιημένους ρυθμούς σπουδών, τον ατομικό δρόμο και τον ανταγωνισμό μεταξύ των φοιτητών ώστε να εξασφαλίσουν ένα δωμάτιο για να μείνουν!! Για εμάς η απάντηση πρέπει να είναι συλλογική και όλοι οι φοιτητές και οι εστιακοί να παλέψουν για το δικαίωμα στις σπουδές και τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα που πρέπει να έχει το Πανεπιστήμιο.

Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση, βλέπουμε όλες τις υπηρεσίες της εστίας να περνάνε στα χέρια εργολάβων. Εργολαβίες εισχωρούν σε κάθε τομέα, από τη σίτιση έως την καθαριότητα, από τη φύλαξη έως τα συνεργεία συντήρησης, οδηγώντας σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής μέριμνας.  Αυτό οφείλεται σε μια πολιτική  που ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια σχετικά με την φοιτητική μέριμνα. Όλα αυτά εντάσσονται σε μια κατεύθυνση που το κράτος επιδιώκει να διώξει από πάνω του τον «βραχνά» των φοιτητικών παροχών, είτε ιδιωτικοποιεί παροχές είτε «πετά το μπαλάκι» στον κάθε φοιτητή να ανταπεξέλθει μόνος του στα θέματα τις σίτισης, της στέγασης, της παροχής δωρεάν συγγραμμάτων, κλπ.

Τελευταία προσθήκη στον τομέα της ιδιωτικοποίησης είναι η μετατροπή του εστιατορίου σε catering η οποία θα σημάνει την χειροτέρευση της ποιότητας του φαγητού και την απόλυση του μισού προσωπικού. Έχοντας ήδη αρκετές εμπειρίες από τις υπόλοιπες εργολαβίες της ΦΕΠΑ μπορούμε να κρίνουμε ότι οι εργολαβίες, σε αμέριστη συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, έχουν καταντήσει την εστία τσιφλίκι τους διαθέτοντας προσωπικό για αυτήν κάτω από τις ανάγκες της ώστε να έχουν μεγαλύτερα κέρδη. Συγκεκριμένα η εργολαβία της φύλαξης με τη νέα σύμβαση θα λάβει περίπου 360.000 ευρώ από τα οποία τα έξοδα για μισθούς των εργαζομένων δεν θα είναι πάνω από 150.000 με τα υπόλοιπα να πάνε στην τσέπη τους.

 

Συνεργασία ΕΜΠ – Columbia/Διάσπαση και υποβάθμιση πτυχίων πολυτεχνικών σχολών

Με την συνεργασία αυτή εισάγεται η λογική της διαφορετικής ταχύτητας πτυχίων, από την μία εκείνο το οποίο θα λαμβάνουν όσοι είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί και απόο την άλλη το πτυχίο άλλης διαλογής για όσους δεν τα κατάφεραν. Βασικό αρνητικό στοιχείο λοιπόν είναι η διαμόρφωση μιας οξυμένης ανταγωνιστικότητας μεταξύ των φοιτητών. Ταυτόχρονα, μιλάμε για μια συμφωνία που στην πραγματικότητα διασπάει την ενιαιότητα του πτυχίου σε λογικές (4+1) αντί για ενιαίο πενταετές. Τα πτυχία πολλών ταχυτήτων δεν είναι κάτι καινούριο αλλά πάγια κατεύθυνση του κράτους για την εκπαίδευση, στην λογική πολυδιάσπασης του κλάδου του μηχανικού και την δημιουργία αποφοίτων με διαφορετικά πτυχία, από τους οποίους εν τέλει θα επιλέγεται ο “καλύτερος” για να βρεί μια θέση στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, σε μια εποχή που το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων επανέρχεται συνεχώς στην δημόσια κουβέντα (βλ. εξαγγελίες Μητσοτάκη για την εκπαίδευση) μια συμφωνία ΕΜΠ-Columbia σε προπτυχιακό επίπεδο θέτει τον κίνδυνο τις συνολικής υποβάθμισης των πτυχίων και τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.

Στην κατεύθυνση της πολυδιάσπασης,  το προηγούμενο διάστημα έμπαινε μέσα από τον ατομικό φάκελο προσόντων σε σύνδεση με τα ects. Σε αυτόν τον φάκελο έμπαιναν τα μαθήματα που έχει περάσει κανείς μαζί με την αντιστοίχισή τους με τις πιστωτικές μονάδες, με αποτέλεσμα την απονομή διαφορετικών επαγγελματικών δικαιωμάτων ανάλογα με τον διαφορετικό συνδυασμό μαθημάτων. Μπορεί να είμαστε σε μιά σχολή χωρίς πιστωτικές μονάδες αλλά η  κουβέντα για την εφαρμογή τους είναι ενεργή μεταξύ των καθηγητών.

Η κίνηση αυτή συνδέεται τόσο με την δημιουργία 4ετών σχολών μηχανικών στο ΠΔΑ, όσο και με την κουβέντα γύρω από τις κλάσεις μηχανικών και την αναδιάταξη του χάρτη των επαγγελματικών δικαιωμάτων, με βάση το νέο προεδρικό διάταγμα που τα ορίζει από την αρχή.  Οι 4ετείς σχολές του ΠΔΑ αφορούν αρκετά εξειδικευμένα αντικείμενα, αρκετά από τα οποία μπορεί να υπάρχουν  με την μορφή ροών/κατευθύνσεων στην σχολή μας ή σε άλλες πολυτεχνικές. Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο σπουδών διάσπασης του πτυχίου σε bachelor + master υπάρχει ως κατεύθυνση πανευρωπαϊκά όπως ορίζεται από την συνθήκη της Μπολόνια. Ταυτόχρονα η κουβέντα γύρω από την σταδιακή απονομή των επαγγελματικών δικαιωμάτων μέσω των κλάσεων μηχανικών (κάτι που προς το παρών έχει παγώσει) σε συνδυασμό με τα παραπάνω συγκροτούν μία κατεύθυνση όπου πλέον το πτυχίο δεν θα σου κατοχυρώνει τίποτα.

 

 

 

Ζητήματα σχολής

Αποτελέσματα εξεταστικής:  Έχουν περάσει παραπάνω από 2 μήνες μετά το τέλος της εξεταστικής και η αδράνεια ορισμένων καθηγητών είναι επιδεικτική, καθώς αδυνατούν να υλοποιήσουν το καθήκον τους απέναντι στους φοιτητές και να ανακοινώσουν τους βαθμούς. Είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται συνεχώς, παρά την απόφαση που έχει πάρει ο Φοιτητικός Σύλλογος και την έχει υιοθετήσει η διοίκηση της σχολής, σχετικά με την υποχρέωση των καθηγητών να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα εντός 2 μηνών από την εξέταση κάθε μαθήματος. Με αυτόν τον τρόπο έχει φτάσει Δεκέμβρης και ακόμη περιμένουμε πάνω από 20 μαθήματα να ανακοινωθούν! Βέβαια υπάρχει και το εξαιρετικό φαινόμενο, όπου ο κ. Παπαοδυσσέας δημοσιεύει ανακριβή στοιχεία σε σχέση με τα ποσοστά επιτυχίας του μαθήματός του (κοντά στο 30%), δεν ανακοινώνει εδώ και χρόνια το σύνολο των αποτελεσμάτων με αποτέλεσμα να διατηρείται ένα καθεστώς αδιαφάνειας στο μάθημα της Λογικής Σχεδίασης. Τα αποτελέσματα των μαθημάτων δεν είναι τα μόνα τα οποία καθυστερούν, καθώς πλησιάζουμε στην εξεταστική περίοδο και δεν έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα εξεταστικής, ενώ δεν έχει καν ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθεί επί πτυχίω εξεταστική, ως πάγιο αίτημα του Φοιτητικού Συλλόγου εδώ και χρόνια.

 

Ερευνητικό Πρόγραμμα “Ranger”

Εδώ και μερικά χρόνια από τα ελληνικά σύνορα διέρχονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως γνωρίζουμε όλοι, στη διαδικασία αυτή έχουν θρηνηθεί πολλά θύματα και οι διακινητές έχουν πλουτίσει. Το κράτος ως απάντηση σε αυτή την εισροή ανθρώπων – σε συνεργασία με τα γειτονικά κράτη – έχει εφαρμόσει τεχνικές αποκλεισμού, φυλάκισης και στιγματισμού. Για εμάς αυτή η αντίδραση είναι κατάπτυστη και εγκληματική. Τα σύνορα πρέπει να είναι ανοικτά και άνθρωποι οι οποίοι κυνηγιούνται από τον πόλεμο, την πείνα και τη φτώχεια πρέπει να μπορούν να εντάσσονται και να ζουν επί ίσοις όροις στις χώρες στις οποίες φτάνουν. Δεν ανεχόμαστε να

ακούσουμε για ούτε μία/έναν ακόμα νεκρή/ό στο Αιγαίο ή στους φράχτες του Έβρου.

Ταυτόχρονα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο ακαδημαϊκός χώρος βρίσκει όλο και δυσκολότερα χρηματοδότηση για την έρευνα. Αυτό έχει ανοίξει τον δρόμο για εύρεση πόρων από άλλες πηγές (αυτονόμηση ΕΛΚΕ κλπ). Το πρόβλημα προκύπτει όταν οι φορείς που χρηματοδοτούν έχουν δικά τους συμφέροντα. Πάντα δηλαδή. Πιο συγκεκριμένα εντοπίστηκε πρόσφατα το ερευνητικό πρόγραμμα “Ranger” που τρέχει το ΕΠΙΣΕΥ (ερευνητικό ινστιτούτο της ΣΗΜΜΥ), το οποίο έχει ως αντικείμενο την φύλαξη των συνόρων της χώρας από απειλές, όπως οι πρόσφυγες σύμφωνα με το ίδιο το ερευνητικό. Μιλάμε ξεκάθαρα για στρατιωτική έρευνα, όχι μόνο γιατί τα σύνορα ελέγχονται απ’ τον στρατό, αλλά και επειδή το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο εθνικής άμυνας και το ΝΑΤΟ. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι/ες σε πνιγμούς στο Αιγαίο ούτε στο γεγονός πως άνθρωποι μένουν υπό εξευτελιστικές συνθήκες στα camps.

Αποφασίζουμε:

  • Παρέμβαση στην επόμενη Σύγκλητο με στόχο τα αιτήματα μας να γίνουν απόφαση της Συγκλήτου και να υλοποιηθούν άμεσα. Eπίσης απαιτούμε από την σύγκλητο να λάβει θέση όσον αφορά τα ερευνητικά προγράμματα που υλοποιεί το ΕΜΠ (Ranger κλπ). Αλλιώς προχωράμε σε κατάληψη της Πρυτανείας και του ΕΛΚΕ. (Επισυνάπτουμε το σχετικό ψήφισμα που θα κατατεθεί παρακάτω)
  • Κινητοποίηση στα εργαστήρια των Μικροκυμάτων (υπεύθυνος κ. Ουζούνογλου) την Τετάρτη 5/12 στη 1.00 μμ. Συντονιζόμαστε με τους υπόλοιπους ΦΣ του ΕΜΠ και τον σύλλογο Διδακτορικών για τις επόμενες δράσεις σχετικά με το ερευνητικό πρόγραμμα Ranger.
  • Συμμετοχή στην διαδήλωση ενάντια στην κρατική καταστολή, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6/12 με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων απ’την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Προσυγκέντρωση στις 12 στα Προπύλαια και κλειστή σχολή την ίδια μέρα.
  • Με αφορμή την δολοφονία Αλβανού εργάτη γής από Έλληνα εθνικιστή, μέλους της Χρυσής Αυγής, καλούμε σε προπαγανδιστική δράση την Παρασκευή 7/12, 13:00, στο εστιατόριο του ΕΜΠ. Καλούμε επίσης σε προπαγανδιστική συγκέντρωση στην πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου την Δευτέρα 10/12, 14:30.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο μάθημα του κ. Παπαοδυσσέα την Παρασκευή 7/12, στις 3.45 μμ
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στην επόμενη ΓΣΤ (συνέλευση καθηγητών) απαιτώντας την διεξαγωγή και την θεσμοθέτηση επί πτυχίω εξεταστικής, την άμεση ανακοίνωση όλων των αποτελεσμάτων της εξεταστικής του περασμένου Σεπτέμβρη, ανακοίνωση του προγράμματος χειμερινής εξεταστικής, διαφάνεια στα αποτελέσματα και τα ποσοστά επιτυχίας.
  • Συντονιστικό συλλόγου κατευθείαν μετά την Γενική Συνέλευση, στο αμφιθέατρο 1, με σκοπό να οριστούν τα οργανωτικά των δράσεων που αποφασίστηκαν.
  • Επιδιώκουμε συντονισμό με άλλους φοιτητικούς συλλόγους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*