// η εξεταστική είναι συλλογική υπόθεση

Εδώ και 14 μήνες, η συνθήκη της πανδημίας έχει μεταμορφώσει τις σπουδές και τις ζωές μας. Διανύουμε το τρίτο εξάμηνο τηλεκπαίδευσης και είναι πλέον πασιφανές ότι εξαιτίας της συνθήκης αυτής έχει δοθεί ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο σε καθηγητικές αυθαιρεσίες, σε (τηλε)εξεταστικές γεμάτες προβλήματα, καθώς και στην περαιτέρω εντατικοποίηση των σπουδών μας. Ταυτόχρονα, βιώνουμε την ολική αποστασιοποίηση μας από τους χώρους των σχολών μας, δηλαδή τους φυσικούς χώρους κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης μας ,αλλά και από τις ίδιες τις συμφοιτήτριες και τους συμφοιτητές μας. Ως συνέπεια, οι συλλογικές μας διαδικασίες και οι αντιστάσεις μας ενάντια στον νόμο Κ-Χ που πέρασε εν μέσω πανδημίας, αλλά και ενάντια σε ότι απειλεί τα ταξικά μας συμφέροντα και εντατικοποιεί τις ζωές μας, έχουν αποδυναμωθεί, και, κατά κύριο λόγο, η κάθεμια από εμάς βιώνει τα προβλήματα στις σπουδές της, τις καθηγητικές αυθαιρεσίες, τους επιταχυμένους ρυθμούς σπουδών εξατομικευμένα, χωρίς να έχει τον τρόπο να αντιδράσει σε αυτά.
//μία ακόμη εξεταστική εν καιρώ πανδημίας:
Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, πλησιάζουμε στην τέταρτη εν καιρώ covid εξεταστική και ενώ θεωρητικά βρισκόμαστε δύο ακριβώς εβδομάδες πριν από την έναρξη της στις 7/6, υπάρχουν ακόμη μαθήματα που οι βαθμοί της χειμερινής εξεταστικής δεν έχουν ανακοινωθεί (πχ ΣΑΕ, Μηχανές, Σήματα και Συστήματα), το πρόγραμμα της εξεταστικής ακόμη να φανεί, καμία πληροφορία για τη διάρκεια της δεν έχει ειπωθεί, ενώ οι μόνες πληροφορίες για τον τρόπο εξέτασης που έχουμε για τα περισσότερα μαθήματα είναι πως θα είναι στην κρίση των διδακόντων να αποφασίσουν αν θα υπάρξει (και) δια ζώσης εξέταση του μαθήματος και πως σε όποια μαθήματα υπάρξει δια ζώσης εξέταση, θα υπάρχει και επιλογή εξ αποστάσεως (την οποία θα μπορούμε να ακολουθήσουμε συμπληρώνοντας μία υπεύθυνη δήλωση πως είτε βρίσκομαστε εκτός Αθηνών και δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε, είτε εμείς ή άτομα που διαμένουμε μαζί ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες).
Έχοντας την εμπειρία των προηγούμενων τριών εξεταστικών, γνωρίζουμε πως το οικογενειακό περιβάλλον της καθεμίας μας, τα τεχνικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε στην εξ αποστάσεως εξεταστική και η έλλειψη εξοπλισμού μπορεί να οδηγούν σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και στον αποκλεισμό μας από αυτή (με όρους ξεκάθαρα ταξικούς) και, συνεπώς, καθιστούν απαραίτητη την ύπαρξη της επιλογής της δια ζώσης εξέτασης σε όλα τα μαθήματα, με τρόπο που θα την κάνει ασφαλή για όλες μας και δεν θα απαιτεί έξοδα από την πλευρά μας.
Από την άλλη πλευρά, για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για τους πρωτοετείς από την επαρχία που δεν νοίκιασαν ποτέ σπίτι στην Αθήνα και για όλες εμάς που ξενοικιάσαμε, για όσους συνυπάρχουμε με ευπαθείς ομάδες ή για όσες απλά δεν νιώθουμε άνετα να εκθέσουμε τις εαυτές μας στον κίνδυνο του ιού, μία αποκλειστικά δια ζώσης εξεταστική κρίνεται απαγορευτική και επικίνδυνη.
Για τους λόγους αυτούς, προτάσσουμε και διεκδικούμε να δοθεί σε όλα τα μαθήματα η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής του τρόπου (εξ αποστάσεως ή δια ζώσης), με τον οποίο η καθεμία μας θέλει να εξεταστεί, χωρίς ανάγκη να αποδείξουμε την αιτιολογία μας με έγγραφα,χωρίς ανάγκη αιτιολόγησης της επιλογής μας, χωρίς οι υπεύθυνες δηλώσεις να καθιστούν την επιθυμία μερικών από μας να μην εκτιθόμαστε σε κίνδυνο μη επαρκή λόγο επιλογής της εξ αποστάσεως εξέτασης. Ταυτόχρονα, οφειλεί να υπάρξει μέριμνα για όσα άτομα επιλέξουν τη δια ζώσης εξέταση και λόγω θετικού self test ή γενικότερα για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπορέσουν να παραβρεθούν από κοντά, να μπορέσουν να αλλάξουν την επιλογή τους και να εξεταστούν ηλεκτρονικά.
Συνολικά, λοιπόν, για την εξεταστική διεκδικούμε:
-Την δυνατότητα ελεύθερης επιλογής, χωρίς αιτιολόγηση, σε όλα τα μαθήματα του τρόπου (εξ αποστάσεως ή δια ζώσης) εξέτασης, με μέριμνα σε όσους για λόγους ανωτέρας βίας χρειαστεί να αλλάξουν την επιλογή τους.
-Την άμεση ανακοίνωση των βαθμών του χειμερινού εξαμήνου και του προγράμματος της εαρινής εξεταστικής.
Πέρα από την διεκδίκηση της ελεύθερης επιλογής σε κάθε μάθημα, προτάσσουμε επί μέρους διεκδικήσεις που αφορούν την κάθε επιλογή και διασφαλίζουν την μείωση των ταξικών αποκλεισμών, την ασφάλεια της υγείας μας και την εξέταση μας με ανθρώπινους όρους.
// για την εξ αποστάσεως εξέταση :
Οι τρεις προηγούμενες εξεταστικές ήταν γεμάτες με μία διαρκή αβεβαιότητα για το πως θα εξεταστεί κάθε μάθημα,μέχρι και μέρες πριν την εξέταση του, καθηγητικές αυθαιρεσίες , θέματα που δεν προλάβαινες να απαντήσεις στην ώρα που είχε οριστεί, αποκλεισμούς φοιτητ(ρι)ών από την εξέταση λόγω τεχνικών δυσκολιών ή έλλειψης απαραίτητου εξοπλισμου. Για το λόγο αυτόν διεκδικούμε:
-Να παρέχονται δωρεάν τα κατάλληλα υλικοτεχνικά μέσα σε όσα άτομα τα έχουν ανάγκη, τόσο για την εξ αποστάσεως εξεταστική, όσο και για την ίδια την τηλεκπαίδευση, που, τόσο καιρό οξύνει τους ταξικούς φραγμούς.
-Να ανακοινωθεί άμεσα ο ακριβής τρόπος διεξαγωγής της εξ αποστάσεως επιλογής εξέτασης σε όλα τα μαθήματα
-Η κάθε εξέταση να γίνει με ανθρώπινους όρους και να δίνεται επαρκής χρόνος.
-Να υπάρχει ελαστικότητα στο χρόνο υποβολής και κατανόηση στις υλικοτεχνικές δυσκολίες και στα προβλήματα υποβολής των απαντήσεων.
-Να υπάρχει σεβασμός των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας μας (όσον αφορά κάμερες την ώρα την επίλυσης κλπ)
// για την δια ζώσης εξέταση:
Στη δια ζώσης επιλογή εξέτασης πρέπει να διασφαλιστεί πως όσα άτομα την επιλέξουμε, θα μπορέσουμε να είμαστε ασφαλή, τόσο κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας στη σχολή, όσο και για τη μεταφορά μας ως εκεί, χωρίς επιπλεόν δικό μας κόστος. Για το λόγο αυτόν διεκδικούμε:
-Να προσφέρονται δωρεάν self-tests σε όλες και όλους, όσες φορές την εβδομάδα θέλει ο καθένας και η καθεμία.
-Να προσφέρονται δωρεάν εξοπλισμός προστασίας από τον ιό (μάσκες,self-tests, αντισηπτικά)
-Να αυξηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων και των ΜΜΜ, να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για όλους/ες και να απολυμαίνονται συχνά.
-Να γίνουν προσλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό καθαρισμού, χωρίς επισφαλείς συμβάσεις εργασίας.
//συλλογικοί ταξικοί αγώνες μέσα και έξω από τη σχολή
Σε μία περίοδο, όπου οι σχολές μας έχουν απονεκρωθεί, έχουμε αποστασιοποιηθεί από τους χώρους μας, έχουμε απομακρυνθεί ο ένας από την άλλη, πολλές από μας τείνουμε να ανάγουμε τις καταπιέσεις που βιώνουμε, τα προβλήματα, τους αποκλεισμούς, τις αυθαιρεσίες που αντιμετωπίζουμε, τα ταξικά μας συμφέροντα που απειλούνται, σε κάτι προσωπικό και ατομικό. Αντί να συνειδητοποίησουμε τις κοινές μας ανάγκες, να συλλογικοποίησουμε και να οργανώσουμε μαζικά τις αντιστάσεις μας, πολλές φορές παθητικοποιούμαστε και μένουμε στην αδράνεια. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρέπει να στραφούμε προς τον συλλογικό δρόμο, να ξαναπροσεγγίσουμε ο ένας την άλλη και να οργανωθούμε στη βάση, να συμμετάσχουμε και να εκφράσουμε τις ιδέες, τα προβλήματα και τις αντιστάσεις μας στις διαδικασίες ανοιχτών πλαισίων, να ξαναζωντανέψουμε τις γενικές μας συνελεύσεις και να διεκδικήσουμε με μαχητικούς όρους τα ταξικά μας συμφέροντα μέσα και έξω από τη σχολή.
Καλούμε κάθε φοιτήτρια και φοιτητή της ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ να συμμετάσχει:
//σε συλλογική παρέμβαση στη ΓΣΤ (ηλεκτρονική γενική συνέλευση τμήματος) για ζητήματα εξεταστικής στο στέκι του ΦΣ ΗΜΜΥ την Τρίτη 25/5 στις 10.00πμ.
// σε διαδικασία διαμόρφωσης ανοιχτού πλαισίου αγώνα την Τρίτη 25/5 στις 13.30 έξω από το κυλικείο της σχολής ΗΜΜΥ [** Στη διαδικασία αυτή θα υπάρχει δυνατότητα εξ αποστάσεως σύνδεσης και συμμετοχής για άτομα που βρίσκονται εκτός Αθήνας ή που έχουν ξενοικιάσει και βρίσκονται μακριά ή που είναι ευπαθείς. Όποιο άτομο επιθυμεί να συμμετάσχει εξ αποστάσεως, να μας ενημερώνει με μήνυμα στη σελίδα ώστε να του στέλνουμε το Link. Παρόλα αυτά, σε άλλες περιπτώσεις προτρέπουμε όσους και όσες μπορούν σε δια-ζώσης συμμετοχή καθώς είναι πιο άμεση και αποτελεσματική.]
// στη γενική συνέλευση του ΦΣ ΗΜΜΥ την Τετάρτη 26/5 στις 13.30 έξω από το κυλικείο της σχολής ΗΜΜΥ
ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ
Αυτόνομο Σχήμα Ηλεκτρολόγων

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*