Διήμερο εκδηλώσεων στο πλαίσιο της τριήμερης κατάληψης του Κάτω Πολυτεχνείου

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης κατάληψης του κάτω Πολυτεχνείου ζωντανεύουμε ξανά τον ιστορικό χώρο του συγκροτήματος της Πατησίων με πολύμορφες δράσεις και πολιτικές/πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι δράσεις για την επανοικειοποίηση του κάτω Πολυτεχνείου κόντρα στην προσπάθεια αποστείρωσης και μουσειοποίησής του, αποτυπώνουν τον αγώνα όχι μόνο να κρατήσουμε ζωντανή την εξεγερτική μνήμη του Νοέμβρη αλλά και να χρησιμοποιήσουμε την παρακαταθήκη που άφησε για να τονώσουμε τα αντανακλαστικά μας απέναντι στις νέες διεκδικήσεις μας. Για αυτό κρίνουμε αναγκαίο να αξιοποιήσουμε το τριήμερο του Πολυτεχνείου ως ευκαιρία να ενώσουμε τους αγώνες του χθες με το σήμερα, του ιστορικού κάτω με το αποκεντρωμένο πάνω Πολυτεχνείο, του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα στη βάση της ανατροπής του συστήματος που μας καταπιέζει.
Την Τρίτη, 15 Νοέμβρη, στις 18:00, προβολή της ταινίας “Όλα Πάνε Καλά” του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. Θα ακολουθήσει σχολιασμός της ταινίας και συζήτηση με θέμα “Επανανοηματοδοτούμε τους αγώνες του χθες στο σήμερα”, με αιχμές την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, την ακρίβεια.
Περιγραφή ταινίας:
Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την καταστολή του Μάη του ’68 στη Γαλλία. Ο στρατηγός Ντε Γκολ έχει καταστείλει την «επανάσταση» και υπό την προεδρία του διαδόχου του Ζορζ Πομπιντού, όλα δείχνουν πλέον να είναι υπό έλεγχο. Ή μήπως όχι; Φαινομενικά τουλάχιστον, «Όλα Πάνε Καλά», σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις επιταγές της καθεστηκυίας τάξης. Κι εκεί, μέσα στη φαινομενική «κοινωνική νηνεμία», οι εργάτες ενός εργοστασίου αλλαντικών ξεσηκώνονται, κηρύσσουν απεργία και το καταλαμβάνουν. Η κοινωνική «τάξη και ασφάλεια» απειλούνται και έρχονται στο μυαλό όλων εικόνες που ήταν καθημερινές πριν από μία τετραετία. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι το ίδιο. Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων έχουν αλλάξει. Μία απεργός τηλεφωνεί στο σπίτι της και λέει στο σύζυγό της να προσέχει τα παιδιά. Ένα μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος μοιράζει φυλλάδια στο σούπερ μάρκετ και οι νέοι δεν του δίνουν την παραμικρή σημασία… Παράλληλα, βλέπουμε το ζευγάρι των Jane Fonda και Yves Montand να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα εργοστάσιο σαλαμιών μετά από την απεργία που έχουν κηρύξει οι εργάτες του και την κατάληψή του. Στην ουσία όμως είναι μια προσπάθεια να αποτυπώσει ο Godard τις σκέψεις του γύρω από το Μάη του ’68 μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα.
Την Τετάρτη, 16 Νοέμβρη στις 17:00, εκδήλωση με θέμα “Το πέρασμα από το Κάτω στο Πάνω Πολυτεχνείο: το αποκεντρωμένο Πανεπιστήμιο ως μέσο καταστολής των αγώνων”.
Στην εκδήλωση αυτή θα αναλύσουμε την πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τη μεταφορά του Πολυτεχνείου από το συγκρότημα της Πατησίων στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου. Ρίχνοντας, κατ’ αυτό τον τρόπο, φως στην πρακτική της αποκέντρωσης του Πανεπιστημίου με τα παραδείγματα της εφαρμογής της να πληθαίνουν ιδιαίτερα στις χώρες της Δύσης. Ακόμα και υπό την συνθήκη του αποκεντρωμένου Πανεπιστημίου, όμως, είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε τρόπους να μετατρέψουμε τις σχολές μας σε κέντρα αγώνα όσο μακριά και αν βρίσκονται είτε από το κέντρο της πόλης είτε η μία από την άλλη.
*Παραβιαστικές και κάθε είδους εξουσιαστικές συμπεριφορές δε θα είναι ανεκτές. Σε περίπτωση που κάτι προκύψει απευθυνθείτε στα άτομα της διοργάνωσης.
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ
ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΧΗΜΑ ΗΜΜΥ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*