όλα/ες/οι στην Γενική Απεργία της 6ης Απρίλη ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ 6 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 11:00 Προπύλαια με τα πρωτοβάθμια σωματεία. Δεν κατεβαίνουμε στον δρόμο δίπλα στα αφεντικά, στηρίζουμε τα καλέσματα των σωματείων βάσης.
ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
Η περίοδος της πανδημίας έχει αποτελέσει για το κράτος την κατάλληλη συγκυρία ώστε να περάσει μια σωρεία νόμων σε βάρος των καταπιεσμένων κομματιών της κοινωνίας, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το κέρδος του κεφαλαίου και να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των «ισχυρών». Τέτοιοι νόμοι είναι ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την εκπαίδευση – που στοχεύει στον περαιτέρω αποκλεισμό της εργατικής τάξης από την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω βάσεων εισαγωγής, διαγραφές φοιτητ(ρι)ών ορίζοντας πλαφόν σε συγκεκριμένα έτη φοίτησης, στην ίδρυση τμημάτων με δίδακτρα, αλλά και στην κοινωνική και πολιτική αποστείρωση των Πανεπιστημίων με μπάτσους, face-control,και πειθαρχικά–, ο νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, για την ιδιωτικοποίηση δασικών εκτάσεων και δημοσίων χώρων κλπ. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε ένας ακόμα νομος-επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα,πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο Βρούτση-Χατζηδάκη που ψηφίστηκε πέρσι (όταν μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων βρισκόταν σε αναστολή σύμβασης και σε τηλεργασία).
ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ?
Η θεσμική κατάργηση του εργατικού 8ώρου και η επαναφορά του 10ωρου, η αύξηση των υπερωριών (χωρίς μισθολογική προσαύξηση) και η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας (συνέχεια του πολυνομοσχεδίου που είχε περάσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), αποτελούν κάποιες από τις πολύ σημαντικές πτυχές του όσον αφορά την εντατικοποίηση της εργασίας. Πέρα όμως από την όξυνση της συνθήκης της εντατικοποίησης, το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρεί την αναίρεση όλων των εργατικών κεκτημένων και την αύξηση της εργασιακής εκμετάλλευσης. Πιο συγκεκριμένα, στοχεύει στον περιορισμό των απεργιών και των ριζοσπαστικών διεκδικήσεων, στην καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων για το ωράριο του/της κάθε εργαζομένου/ης και στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Όλα αυτά επιτυγχάνονται πολύ εύκολα, με τη θέσπιση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, με το δικαίωμα των αφεντικών να κυρήξουν λοκ-άουτ ανά πάσα στιγμή και με την απαγόρευση της κατάληψης-αποκλεισμού των κτηρίων. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μια ολομέτωπη επίθεση στα συλλογικά-συνδικαλιστικά όργανα στους εργασιακούς χώρους και σε όποιον ή όποια τολμήσει να αντισταθεί, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα του/της.
ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ;
Παρατηρούμε πολύ εύκολα ότι τόσο το εργασιακό νομοσχέδιο όσο και ο πρόσφατος πανεκπαιδευτικός νόμος έχουν πολλά βασικά κοινά σημεία. Αυτά τα κοινά σημεία ωστόσο, συγκλίνουν σε ένα: Στην υποβάθμιση των ζωών μας. Ακόμα και αν δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε πως επηρεάζουν όλα αυτά τις ζωές μας σαν φοιτητές/τριες, στην περίπτωση που δεν βρισκόμαστε στην ανάγκη της ταυτόχρονης εργασίας και σπουδών (όπως ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό φοιτητών/ριών της τάξης μας), μπορούμε να δούμε το παράδειγμα της «μαύρης» εργασίας και των ελαστικών ωραρίων μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, όπως συμβαίνει με τους υποψήφιους διδάκτορες και τις ερευνήτριες, με τις εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων που αγωνίζονται, με την ψηφιοποίηση και την αποστείρωση των συλλογικών διαδικασιών κ.α.
Είναι ξεκάθαρο πως οι συγκεριμένοι νόμοι -χρησιμοποιώντας προφανώς και τα αντίστοιχα μέσα επιβολής (μπάτσοι, ισχυροποίηση των διοικητικών οργάνωνων (αφεντικά, πρυτάνεις κτλπ)) και προωθώντας τον ατομικισμό και τον ανταγωνισμό- έρχονται για να καταστείλουν τις αντιδράσεις του κόσμου του αγώνα και των «από τα κάτω», από τις απεργίες των σωματείων βάσης μέχρι τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων, τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις και τους αδιαμεσολάβητους αγώνες.
ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ “ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ” ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
Ο κρατικός μηχανισμός σε αγαστή συνεργασία με το κεφάλαιο και τις επιταγές του, νομιμοποιεί τις εργοδοτικές δολοφονίες κάνοντας κατανοητό πως στην δουλειά είμαστε αναλώσιμοι για το κέρδος των αφεντικών. Τα αφεντικά για να μην χάνουν λεφτά σε μέτρα ασφαλείας ,“ξεζουμίζουν” τους εργάτες με εξαντλητικά ωράρια, ανασφάλιστη εργασία επιβάλλοντας την δυστοπική πραγματικότητα του καπιταλισμού. Λίγοι μόνο νεκροί του ταξικού πολέμου αποτελούν: ο λιμενεργάτης που πέθανε στα εργασιακά κάτεργα της COSCO μετά από εξαντλητικές υπερωρίες(25/10/21),ο εργάτης του ΗΣΑΠ που πεθανε αφου το μηχάνημα που χρησιμοποιούσε αντιμετώπισε πρόβλημα στα φρένα του(νοικιασμένο από εργολαβία του εξωτερικού)(16/11/21), οι πολλοί ντελιβεράδες που λόγω της επικινδυνότητας του δρόμου και της έντατικοποιησης της εργασίας βρήκαν φρικτό θανατο στην άσφαλτο, οι 3 εργάτες που έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη στο εργοστάσιο της ΕΛΤΕΚ στα Γρεβενά (22/3/22), οι 2 τεχνίτες στη ΔΕΗ που έπεσαν στο κενό από βλάβη του κουβουκλίου μεταφοράς(16/04/21), με πιο πρόσφατο θάνατο του εργαζομένου που δούλευε σε εταιρεία που είχε αναλάβει εργολαβία για το δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης που έπεσε από μεγάλο ύψος κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής κλαδιών(30/3/22).. Τα εργατικά ατυχήματα δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, ούτε απλά ατυχήματα, αποτελούν δολοφονίες στο βωμό του κέρδους.
Για όλα αυτά και άλλα τόσα..από τη μεριά μας, οφείλουμε να δώσουμε την απάντηση μας στον δρόμο, φοιτητές και μαθήτριες, εργαζόμενες και άνεργοι, μετανάστ(ρι)ες και όλος ο κόσμος που αγωνίζεται και οργανώνεται με αντι-ιεραρχικά χαρακτηριστικά, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της τάξης μας.
Απέναντι στη μισθωτή σκλαβιά και στις αισχρές συνθήκες εργασίας, απαντάμε με ταξικούς, αδιαμεσολάβητους και κοινωνικούς αγώνες ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
6 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 11:00 Προπύλαια με τα πρωτοβάθμια σωματεία.
Δεν κατεβαίνουμε στον δρόμο δίπλα στα αφεντικά, στηρίζουμε τα καλέσματα των σωματείων βάσης
Leave a Reply