Πρόταση Πλαισίου 24/10 + Αποτελέσματα

Ζητήματα Σχολής – Εποπτεία Επιστημονικού Αντικειμένου


Το πρόσφατο θέμα που δημιουργήθηκε με το διδακτορικό της κας. Ρουσσάκη με τίτλο “Μηχανική Μάθηση και Εξόρυξη Δεδομένων για αξιολόγηση φυσικής ασφάλειας εγκαταστάσεων και προστασία συνόρων”, αν και αντιμετωπίστηκε αντανακλαστικά, ανοίγει ένα ευρύτερο θέμα εποπτείας των φοιτητών πάνω στο επιστημονικό έργο της Σχολής και τους σκοπούς τους οποίους αυτό εξυπηρετεί. Εναντιωνόμαστε απερίφραστα σε κάθε έρευνα με εφαρμογές προς όφελος του στρατού ή της αστυνομίας. Θεωρούμε πως η έρευνα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι με σκοπό να καταπιέσει κοινωνικές ομάδες όπως οι πρόσφυγες.

Δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που η σχολή και το ίδρυμα δεν αντιτίθεται σε αντίστοιχα ερευνητικά, καθώς παρατηρούμε την προσπάθεια που γίνεται στα πλαίσια του Νόμου Γαβρόγλου για περισσότερη διασύνδεση με την αγορά και εταιρείες με σκοπό εν τέλει την χρηματοδότηση της έρευνας εκείνης που θα επωφελεί τις τελευταίες. Επιπλέον, το γεγονός ότι η έρευνα που παράγουμε εμείς οι ίδιοι στα πλαίσια των Διπλωματικών Εργασιών μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί εν αγνοία μας για παραγωγή έργου προς όφελος μιας επιχείρησης, συνηγορεί στο ότι οι ανάγκες μας θα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα όταν θα παίζεται μια καλή χρηματοδότηση για τη σχολή.

Σαν να μην φτάνει το γεγονός ότι δεν έχουμε πρακτικά κανέναν έλεγχο στο που καταλήγει το ερευνητικό έργο μέσα στη σχολή (και σύντομα ούτε στο τι θα διδάσκεται στα μαθήματα αν εφαρμοστεί με το πλήρες βάρος της η ιδιωτική χρηματοδότηση στα πλαίσια του Ν. Γαβρόγλου), έρχονται να δέσουν το όλο πακέτο της άσχημης καθημερινότητάς μας σεξιστικές, ομοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές διάφορων καθηγητών. Τα περιστατικά είναι πολλά και βαραίνουν καθηγητές όπως ο κος. Ζάχος που επιδίδονται στις εν λόγω συμπεριφορές, αλλά και την διοίκηση της σχολής και τους υπόλοιπους καθηγητές, που ενώ γνωρίζουν την κατάσταση, με την σιωπή τους στέκονται συνένοχοι.

Τέτοιες συμπεριφορές δεν πρέπει να γίνουν ανεκτές και πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά όπου εκδηλώνονται, στα αμφιθέατρα, στους διαδρόμους, στα εργαστήρια και στα γραφεία τους! Η γνώση είναι ένα αγαθό που πρέπει να μεταδίδεται στα ευρύτερα μήκη και πλάτη της κοινωνίας, με όρους συμπεριληπτικούς που δεν αποκλείουν κοινωνικές ομάδες εξαιτίας εγγενών χαρακτηριστικών τους τα οποία δεν ελέγχουν. Δεν ζητάμε από κανέναν να σεβαστεί τις απόψεις μας για το οτιδήποτε. Απαιτούμε όμως τον σεβασμό σε αυτό που είμαστε.

Και η καθημερινότητά μας στη σχολή επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, καθώς δεν αυτοματοποιούνται πράγματα βασικά και στοιχειώδη. Όπως το να υπάρχει θεσμοθετημένη επί πτυχίω εξεταστική, να ανακοινώνεται το πρόγραμμα της εξεταστικής έγκαιρα, να βγαίνουν σε ένα λογικό χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα των περασμένων εξεταστικών και να μένουν ανοιχτές οι δηλώσεις μαθημάτων μέχρι να ανακοινωθούν τα τελευταία.

Εκπαιδευτική Αναδιάρθρωση – Νόμος Γαβρόγλου

Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ με την σταδιακή εφαρμογή των προεκτάσεων του Νόμου Γαβρόγλου. Ήδη, η συγχώνευση των ΤΕΙ στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έχει προκαλέσει κομφούζιο και πανζουρλισμό στις πρώην σχολές των ΤΕΙ, καθώς έχει καταστρέψει επιστημονικά αντικείμενα, έχει στριμώξει όγκο φοιτητών σε νέα τμήματα και έχει αφήσει το νέο Πανεπιστήμιο με ανεπαρκές διδακτικό προσωπικό αφού απολύθηκαν τα ⅔.

Με τη νεα ακαδημαϊκή χρονιά, η αναδιάρθρωση συνεχίζεται στο ΕΚΠΑ. Το τμήμα ΦΠΨ διασπάται σε δύο σχολές καταστρέφοντας τα πτυχία των φοιτητών/τριων ενώ αποσπούνται και προηγουμένως κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα από τα πτυχία όπως η διδακτική επάρκεια. Η κατάσταση όμως αυτή επηρεάζει όλες τις καθηγητικές σχολές και αν επιτευχθεί αυτό που επιχειρείται θα μπορούσε να έρθει κάλλιστα και η σειρά μας και να αποσπαστούν επαγγελματικά δικαιώματα και από τα δικά μας πτυχία, όπως έχει επιχειρηθεί άλλωστε και στο παρελθόν.

Μακριά από συντεχνιακές λογικές αναγνωρίζουμε πως την επομένη της αναδιάρθρωσης στις σχολές αυτές του ΕΚΠΑ θα βρεθούμε και εμείς στο στόχαστρο, στα πλαίσια μιας ευρύτερης πολιτικής που προσπαθεί να διασυνδέσει τα πανεπιστήμια με τις ανάγκες εταιρειών με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Επομένως, στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας, που ήδη εδώ και βδομάδες τρέχουν αγώνες μέσω μαζικών συνελεύσεων, καταλήψεων και παρεμβάσεων, και, έστω και καθυστερημένα, πιστεύουμε αναγκαίο να στηρίξουμε έμπρακτα τις δράσεις που σχεδιάζουν στις επόμενες βδομάδες.

Εργατικές διεκδικήσεις- Απεργία 1ης Νοέμβρη

Η όξυνση των συνθηκών εκμετάλλευσης του κόσμου της εργασίας συντελεί στην εγκαθίδρυση ενός μεσαίωνα στην εργασιακή πραγματικότητα. Η εργοδοτική αυθαιρεσία, η απελευθέρωση των απολύσεων, η επισφαλής και «μαύρη» εργασία, τα εξαντλητικά ωράρια, η μείωση ως και εκμηδένιση του ελεύθερου χρόνου όσων εργάζονται, τα εργατικά “ατυχήματα” που διαρκώς αυξάνονται στον βωμό της καπιταλιστικής και κρατικής κερδοφορίας και ανάπτυξης, γίνονται την ίδια στιγμή που η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και εργατικών κεκτημένων κατακερματίζει τις ταξικές αντιστάσεις και αποδυναμώνει τις συλλογικές διεκδικήσεις. Απέναντι στην εξατομίκευση, τον κανιβαλισμό να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, να αγωνιστούμε συλλογικά, αυτοοργανωμένα και αδιαμεσολάβητα. μακριά από συνδικαλιστικές γραφειοκρατικές ηγεσίες και διαμεσολαβητές της ταξικής πάλης.

Να δυναμώσουμε με τη συμμετοχή μας τον αγώνα που δίνουν σωματεία βάσης και πρωτοβάθμια, τα οποία καλούν σε διακλαδική απεργία την 1η Νοέμβρη με αιτήματα, όπως αυξήσεις μισθών σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζόμενων, μείωση του χρόνου εργασίας, κατάργηση μισθολογικής διάκρισης σε βάρος των νέων σε ηλικία εργαζομένων (υποκατώτατος μισθός για κάτω των 25 ετών) και επαναφορά της επεκτασιμότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας(ΣΣΕ).

Στην βάση των κοινών υλικών συμφερόντων με τους ανθρώπους της τάξης μας, οφείλουμε να στηρίξουμε την απεργία και να οργανώσουμε την κοινωνική και ταξική αντεπίθεσή μας απέναντι σε κράτος και αφεντικά, με βάση τις αξίες της ισότητας, της συμμετοχής, της αλληλοβοήθειας, της αλληλεγγύης.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • Παρέμβαση στην Πρυτανεία του ΕΜΠ την Παρασκευή 26/10 στις 12.30, ώστε να απαιτήσουμε την τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού του ιδρύματος, που αφήνει παραθυράκια, ώστε να γίνεται έρευνα με στρατιωτικές εφαρμογές.
  • Συμμετοχή στην Πανεκπαιδευτική διαδήλωση την Δευτέρα 29/10 στις 12 στα Προπύλαια, με κλειστή σχολή την ίδια μέρα.
  • Στηρίζουμε τη διακλαδική και από τα κάτω απεργία της 1ης Νοεμβρίου-Απεργιακή Συγκέντρωση και Πορεία 12μμ, Χαυτεία(Ομόνοια), με κλειστή σχολή την ίδια μέρα.
  • Παρέμβαση στην επόμενη συνέλευση τμήματος. Ζητάμε να ανακοινωθεί η επί πτυχίω εξεταστική, να βγει έγκαιρα το πρόγραμμα της χειμερινής εξεταστικής και να μείνουν ανοιχτές οι δηλώσεις μαθημάτων μέχρι να βγουν όλα τα αποτελέσματα από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Ακόμα, δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε ερευνητικά που γίνονται προς όφελος του στρατού και της αστυνομίας, αλλά και σε σεξιστικές και ρατσιστικές συμπεριφορές καθηγητών.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*